Obama najavio borbu protiv emisije štetnih gasova

Objavljeno: 31.05.2014, 16:50h

Novim ograničenjima emisije štetnih gasova, koja će biti objavljena sljedeće sedmice, u SAD-u će se izbjeći na hiljade slučajeva astme i srčanih udara, izjavio je danas američki predsjednik Barak Obama. Kako piše New York Times, Obama želi da primora uprave električnih centrala na ugalj da smanje emisiju ugljen dioksida za 20 posto, kako bi borba protiv globalnog zagrijavanja bila učinkovitija. Oko 40 posto emisije CO2 dolazi od električnih centrala kojima nisu uvedena nikakva ograničenja po pitanju emisije štetnih gasova. Taj projekt će biti “prvi američki akcioni plan o klimi” koji će stvoriti privredu utemeljenu na čistoj energiji – koristeći čiste izvore energije, sa što manje prljavih energenata, i voditi računa da se energija ne troši uzalud, pojasnio je Obama. Tokom prve godine primjene mjera, izbjeći će se “do 100.000 napada astme i 2100 srčanih udara”, a te će se brojke povećavati. Obamin akcioni plan će najvjerovatnije naići na otpor lokalnih vlasti pod kontrolom republikanaca, prenosi Hina.

Novim ograničenjima emisije štetnih gasova, koja će biti objavljena sljedeće sedmice, u SAD-u će se izbjeći na hiljade slučajeva astme i srčanih udara, izjavio je danas američki predsjednik Barak Obama.

Kako piše New York Times, Obama želi da primora uprave električnih centrala na ugalj da smanje emisiju ugljen dioksida za 20 posto, kako bi borba protiv globalnog zagrijavanja bila učinkovitija.

Oko 40 posto emisije CO2 dolazi od električnih centrala kojima nisu uvedena nikakva ograničenja po pitanju emisije štetnih gasova.

Taj projekt će biti “prvi američki akcioni plan o klimi” koji će stvoriti privredu utemeljenu na čistoj energiji – koristeći čiste izvore energije, sa što manje prljavih energenata, i voditi računa da se energija ne troši uzalud, pojasnio je Obama.

Tokom prve godine primjene mjera, izbjeći će se “do 100.000 napada astme i 2100 srčanih udara”, a te će se brojke povećavati.

Obamin akcioni plan će najvjerovatnije naići na otpor lokalnih vlasti pod kontrolom republikanaca, prenosi Hina.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply