Na izborima u BiH 69 stranaka

Objavljeno: 31.05.2014, 10:47h

Za učešće na opštim izborima u Bosni i Hercegovini, predviđenim za oktobar ove godine, prijavilo se 69 političkih stranaka i 23 nezavisna kandidata. Prema podacima Centralne izborne komisije (CIK) BiH, za tri člana Predsjedništva, po jednoga iz reda hrvatskog, srpskog i bošnjačkog naroda, prijave je podnijelo 19 stranaka i četiri nezavisna kandidata. Među nezavisnim kandidatima su bivši poglavar Islamske zajednice BiH Mustafa Cerić, aktuelni bošnjački potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo i manje poznati kandidati Halil Tuzlić i Adil Žigić, prenosi Tanjug. Sve najveće stranke prijavile su se za izbore na svim nivoima, uključujući člana Predsjedništva, državni i entitetske parlamente i deset kantonalnih skupština u FBiH. Za stranke koje su dostavile potreban broj potpisa birača i potvrde o uplaćenim sredstvima za učešće na izborima, CIK će do 14. juna završiti ovjeru čime će steći uslov za izlazak na izbore. Birački spisak biće zaključen 28. avgusta, a trenutno ima 3.231.000 potencijalnih glasača. Građani BiH koji žive u inostranstvu moći će da glasaju i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima u 24 države. Kako se procjenjuje, izbori će koštati oko 4,5 miliona eura, objavili su lokalni mediji.

Za učešće na opštim izborima u Bosni i Hercegovini, predviđenim za oktobar ove godine, prijavilo se 69 političkih stranaka i 23 nezavisna kandidata.

Prema podacima Centralne izborne komisije (CIK) BiH, za tri člana Predsjedništva, po jednoga iz reda hrvatskog, srpskog i bošnjačkog naroda, prijave je podnijelo 19 stranaka i četiri nezavisna kandidata.

Među nezavisnim kandidatima su bivši poglavar Islamske zajednice BiH Mustafa Cerić, aktuelni bošnjački potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo i manje poznati kandidati Halil Tuzlić i Adil Žigić, prenosi Tanjug.

Sve najveće stranke prijavile su se za izbore na svim nivoima, uključujući člana Predsjedništva, državni i entitetske parlamente i deset kantonalnih skupština u FBiH.

Za stranke koje su dostavile potreban broj potpisa birača i potvrde o uplaćenim sredstvima za učešće na izborima, CIK će do 14. juna završiti ovjeru čime će steći uslov za izlazak na izbore.

Birački spisak biće zaključen 28. avgusta, a trenutno ima 3.231.000 potencijalnih glasača.

Građani BiH koji žive u inostranstvu moći će da glasaju i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima u 24 države.

Kako se procjenjuje, izbori će koštati oko 4,5 miliona eura, objavili su lokalni mediji.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply