Nema više ‘euro po euro’

Objavljeno: 31.12.2013, 14:15h

Takse na SIM kartice, brojila i kablovski priključak od sjutra se više neće naplaćivati. Takse su se naplaćivale na osnovu Zakona o taksama na pristup određenim uslugama od opšteg interesa i za upotrebu duvanskih proizvoda i elektroakustičnih i akustičnih uređaja, koji je usvojen krajem maja, podsjeća Mina business. Novi porezi počeli su građanima da se obračunavaju u julu, a na naplatu su stigli u avgustu. Zakonom je regulisano obračunavanje i plaćanje takse od jednog eura na kartice mobilne telefonije, tarifna brojila, priključke kablovske komunikacione mreže, kao i upotrebu duvanskih proizvoda u ugostiteljskim objektima i elektroakustičnih i akustičnih uređaja. Naplata taksi je trebalo da bude privremena, do 2014. godine. Izmjenama i dopunama Zakona, koje su usvojene 27. decembra, u 2014. će se i dalje naplaćivati takse za upotrebu duvanskih proizvoda i elektroakustičnih i akustičnih uređaja, dok se ukidaju one na SIM kartice, brojila i kablovsku televiziju. Vlada je bila predložila da se u ovoj godini sa sedam odsto oporezuju računi za mobilne telefone veći od pet eura, ali je povukla predlog jer nije imala podršku u Skupštini. Vlada je prihvatila da se tog nameta odrekne i prihvati predlog poslanika Damira Šehovića iz Socijaldemokratske partije (SDP), koji je podržao poslanik Socijalističke narodne partije (SNP), Aleksandar Damjanović, da se sistemski uredi oporezivanje priređivača igara na sreću.

Takse na SIM kartice, brojila i kablovski priključak od sjutra se više neće naplaćivati.

Takse su se naplaćivale na osnovu Zakona o taksama na pristup određenim uslugama od opšteg interesa i za upotrebu duvanskih proizvoda i elektroakustičnih i akustičnih uređaja, koji je usvojen krajem maja, podsjeća Mina business.

Novi porezi počeli su građanima da se obračunavaju u julu, a na naplatu su stigli u avgustu.

Zakonom je regulisano obračunavanje i plaćanje takse od jednog eura na kartice mobilne telefonije, tarifna brojila, priključke kablovske komunikacione mreže, kao i upotrebu duvanskih proizvoda u ugostiteljskim objektima i elektroakustičnih i akustičnih uređaja.

Naplata taksi je trebalo da bude privremena, do 2014. godine. Izmjenama i dopunama Zakona, koje su usvojene 27. decembra, u 2014. će se i dalje naplaćivati takse za upotrebu duvanskih proizvoda i elektroakustičnih i akustičnih uređaja, dok se ukidaju one na SIM kartice, brojila i kablovsku televiziju.

Vlada je bila predložila da se u ovoj godini sa sedam odsto oporezuju računi za mobilne telefone veći od pet eura, ali je povukla predlog jer nije imala podršku u Skupštini.

Vlada je prihvatila da se tog nameta odrekne i prihvati predlog poslanika Damira Šehovića iz Socijaldemokratske partije (SDP), koji je podržao poslanik Socijalističke narodne partije (SNP), Aleksandar Damjanović, da se sistemski uredi oporezivanje priređivača igara na sreću.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply