Zvanične preporuke za rad na visokim temperaturama

Objavljeno: 31.07.2013, 17:43h

Crnogorsko Ministarstvo rada i socijalnog objavilo je preporuke koje se odnose na rad zaposlenih za vrijeme visokih ljetnjih temperature, i napomenulo da ih treba poštovati u skladu sa propisima iz oblasti rada.

Crnogorsko Ministarstvo rada i socijalnog objavilo je preporuke koje se odnose na rad zaposlenih za vrijeme visokih ljetnjih temperature, i napomenulo da ih treba poštovati u skladu sa propisima iz oblasti rada.

Ministarstvo preporučuje poslodavcima sljedeće:

“- preraspodjelu radnog vremena i upute na godišnji odmor zaposlene koji nijesu neophodni za proces rada;

– preraspodjelu radnog vremena i da se određeni radovi koje je moguće tako organizovati uglavnom obavljaju noću, a naročito radovi koji se vrše na otvorenom prostoru;

– preraspodjelu radnog vremena u onim djelatnostima u kojima je to moguće, tako da se poslovi obavljaju prije i poslije ekstremno visokih temperatura;

– preraspodjelu radnog vremena, koja podrazumijeva prekid rada u određenom vremenskom periodu dok traju visoke temperature i nastavak rada nakon normalizacije atmosferskih prilika, uz nadoknadu vremena u kome se nije radilo.

U oblastima građevinarstva, livnicama i na radnim mjestima pod posebno teškim uslovima rada, poslodavci treba da organizuju preraspodjelu radnog vremena koja će omogućiti prekid rada ili kraći boravak zaposlenih na ekstremno visokim temperaturama.

Poslodavci koji nijesu u mogućnosti da obustave rad, bez obzira na temperaturu vazduha, su u obavezi da preduzmu druge organizacione mjere.

Za poslove koji se moraju obavljati bez obzira na temperaturu, poslodavac je u obavezi zaposlenima da obezbijedi odgovarajuće uslove, kao što su: česće pauze, dovoljne količine tečnosti, adekvatnu garderobu i slično.

Poslodavcima se preporučuje, da radnici ne rade u periodu od 11 do 16 časova ukoliko proces rada to dozvoljava, a ako nije moguće prekinuti rad poslodavci su dužni da preduzmu sve mjere zaštite i zdravlja na radu.”

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register