Srbija svjetski rekorder po broju pušača

Objavljeno: 31.05.2013, 22:05h

Stanovnici istočne i jugoistočne Evrope su najstrastveniji pušači na svijetu, a rekorderi u konzumiranju cigareta su stanovnici Srbije. To pokazuje istraživanje Svjetske fondacije za zdravlje pluća i Američkog društva za borbu protiv raka, prema čijim podacima građani Srbije puše najviše cigareta po glavi stanovnika, prenosi Al Jazeera Balkans. U Srbiji je na snazi djelimična zabrana pušenja, pa je u većini kafića pušenje dozvoljeno, a to što ima mnogo pušača povezuje se i sa cijenama. Cigarete su u Srbiji već dugo su među najjeftinijim u regiji. Prema podacima objavljenim u svjetskom Atlasu duhana, samo jedan pušač iz Srbije tokom godine popuši 2.861 cigaretu, građanin Bosne i Hercegovine čak 600 manje, a pušač iz Hrvatske godišnje konzumira 1.621 cigaretu.

Stanovnici istočne i jugoistočne Evrope su najstrastveniji pušači na svijetu, a rekorderi u konzumiranju cigareta su stanovnici Srbije.

To pokazuje istraživanje Svjetske fondacije za zdravlje pluća i Američkog društva za borbu protiv raka, prema čijim podacima građani Srbije puše najviše cigareta po glavi stanovnika, prenosi Al Jazeera Balkans.

U Srbiji je na snazi djelimična zabrana pušenja, pa je u većini kafića pušenje dozvoljeno, a to što ima mnogo pušača povezuje se i sa cijenama.

Cigarete su u Srbiji već dugo su među najjeftinijim u regiji.

Prema podacima objavljenim u svjetskom Atlasu duhana, samo jedan pušač iz Srbije tokom godine popuši 2.861 cigaretu, građanin Bosne i Hercegovine čak 600 manje, a pušač iz Hrvatske godišnje konzumira 1.621 cigaretu.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register