Raskinut ugovor o gradnji HE na Drini

Objavljeno: 31.05.2013, 22:31h

Vlada Republike Srpske raskinula je ugovor sa njemačkom kompanijom RWE o strateškom partnerstvu oko hidroenergetskog potencijala gornjeg sliva Drine. Ovim ugovorom, koji je potpisan u septembru prošle godine, bila je predviđena izgradnja četiri hidroelektrane – Buk Bijela, Foča, Paunci i Sutjeska na rijeci Drini, saopšteno je iz Ministarstva industrije, energetike i rudarstva RS. “Uslov za realizaciju projekta o strateškom partnerstvu bilo je ispunjavanje svih uslova u predviđenom roku. S obzirom da partneri do 23. aprila, odnosno u roku predviđenim Ugovorom o strateškom partnerstvu, nisu postigli saglasnost o navedenim pitanjima, donesena je odluka o raskidu”, navodi se u saopštenju. Odluku o raskidu ugovora Vlada RS je donijela 15. maja. Ovaj projekat izazvao je burno reagovanje javnosti u Crnoj Gori koja je izrazila zabrinutost da bi izgradnjom hidroelektrana Buk Bijela i Foča značajno bio promijenjen biljni i životinjski svijet u gornjem toku rijeke Drine.

Vlada Republike Srpske raskinula je ugovor sa njemačkom kompanijom RWE o strateškom partnerstvu oko hidroenergetskog potencijala gornjeg sliva Drine.

Ovim ugovorom, koji je potpisan u septembru prošle godine, bila je predviđena izgradnja četiri hidroelektrane – Buk Bijela, Foča, Paunci i Sutjeska na rijeci Drini, saopšteno je iz Ministarstva industrije, energetike i rudarstva RS.

“Uslov za realizaciju projekta o strateškom partnerstvu bilo je ispunjavanje svih uslova u predviđenom roku. S obzirom da partneri do 23. aprila, odnosno u roku predviđenim Ugovorom o strateškom partnerstvu, nisu postigli saglasnost o navedenim pitanjima, donesena je odluka o raskidu”, navodi se u saopštenju.

Odluku o raskidu ugovora Vlada RS je donijela 15. maja.

Ovaj projekat izazvao je burno reagovanje javnosti u Crnoj Gori koja je izrazila zabrinutost da bi izgradnjom hidroelektrana Buk Bijela i Foča značajno bio promijenjen biljni i životinjski svijet u gornjem toku rijeke Drine.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register