Potvrđena oslobađajuća presuda za deportaciju izbjeglica iz BiH

Objavljeno: 31.05.2013, 16:13h

Apelacioni sud Crne Gore potvrdio je danas oslobađajuću presudu Višeg suda u Podgorici devetorici nekadašnjih pripadnika crnogorske policije, koji su bili optuženi za deportaciju bosansko-hercegovačkih izbjeglica vlastima Republike Srpske 1992. godine. Viši sud u Podgorici oslobodio je u novembru prošle godine devet osoba koje su bile optužene za ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Taj sud je naveo da optuženi nisu prekršili odredbe međunarodnog humanitarnog prava, jer Ministarstvo unutarnjih poslova Crne Gore, čiji su bili pripadnici, nije bio jedna od strana u sukobu u Bosni i Hercegovini, niti je taj sukob imao međunarodni karakter, podsjeća RSE. To je bila druga oslobađajuća presuda u tom procesu. Prvu, koja je donijeta u martu prošle godine, ukinuo je Apelacioni sud Crne Gore nakon žalbe tužilaca i oštećenih i predmet vratio na ponovno suđenje. Za deportaciju su bili optuženi Branko Bujić, Sreten Glendža, Božidar Stojović, Milorad Šljivančanin, Boško Bojović, Milisav Marković, Radoje Radulović, Duško Bakrač i Milorad Ivanović. Svi oni su u prethodnom i novom sudskom postupku negirali krivicu.

Apelacioni sud Crne Gore potvrdio je danas oslobađajuću presudu Višeg suda u Podgorici devetorici nekadašnjih pripadnika crnogorske policije, koji su bili optuženi za deportaciju bosansko-hercegovačkih izbjeglica vlastima Republike Srpske 1992. godine.

Viši sud u Podgorici oslobodio je u novembru prošle godine devet osoba koje su bile optužene za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Taj sud je naveo da optuženi nisu prekršili odredbe međunarodnog humanitarnog prava, jer Ministarstvo unutarnjih poslova Crne Gore, čiji su bili pripadnici, nije bio jedna od strana u sukobu u Bosni i Hercegovini, niti je taj sukob imao međunarodni karakter, podsjeća RSE.

To je bila druga oslobađajuća presuda u tom procesu. Prvu, koja je donijeta u martu prošle godine, ukinuo je Apelacioni sud Crne Gore nakon žalbe tužilaca i oštećenih i predmet vratio na ponovno suđenje.

Za deportaciju su bili optuženi Branko Bujić, Sreten Glendža, Božidar Stojović, Milorad Šljivančanin, Boško Bojović, Milisav Marković, Radoje Radulović, Duško Bakrač i Milorad Ivanović.

Svi oni su u prethodnom i novom sudskom postupku negirali krivicu.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register