Rusija raskinula sporazum sa SAD o policijskoj saradnji

Objavljeno: 30.01.2013, 13:06h

Rusija je raskinula sporazum sa Vašingtonom o saradnji u sprovođenju zakona i kontroli narkotika, potpisan prije 11 godina, što je još jedan znak pogoršanja odnosa dvije zemlje, prenosi Tanjug. U nalogu, koji je potpisao premijer Dmitrij Medvedev i koji je juče postavljen na vebsajt vlade, navodi se da ovaj sporazum “ne odgovara trenutnom činjeničnom stanju i da je iscrpio svoje mogućnosti”. Dio sporazuma, potpisanog 25. septembra 2002. godine, odnosi se na pružanje finansijske pomoći SAD relevantnim ruskim institucijama za projekte u borbi protiv kriminala. U saopštenju na vebsajtu ruske vlade navodi se da je ministarstvu spoljnih poslova naloženo da o prekidu sporazuma obavijesti američke vlasti, javio je Rojters. Moskva je nezadovoljna zbog zakona usvojenog u SAD prošle godine kojim se uvode sankcije za sve građane Rusije koji su optuženi za kršenje ljudskih prava. Ruske vlasti su na to reagovale zakonom kojim se uvode slične mjere i zabranjuje da rusku djecu usvajaju američke porodice.

Rusija je raskinula sporazum sa Vašingtonom o saradnji u sprovođenju zakona i kontroli narkotika, potpisan prije 11 godina, što je još jedan znak pogoršanja odnosa dvije zemlje, prenosi Tanjug.

U nalogu, koji je potpisao premijer Dmitrij Medvedev i koji je juče postavljen na vebsajt vlade, navodi se da ovaj sporazum “ne odgovara trenutnom činjeničnom stanju i da je iscrpio svoje mogućnosti”.

Dio sporazuma, potpisanog 25. septembra 2002. godine, odnosi se na pružanje finansijske pomoći SAD relevantnim ruskim institucijama za projekte u borbi protiv kriminala.

U saopštenju na vebsajtu ruske vlade navodi se da je ministarstvu spoljnih poslova naloženo da o prekidu sporazuma obavijesti američke vlasti, javio je Rojters.

Moskva je nezadovoljna zbog zakona usvojenog u SAD prošle godine kojim se uvode sankcije za sve građane Rusije koji su optuženi za kršenje ljudskih prava.

Ruske vlasti su na to reagovale zakonom kojim se uvode slične mjere i zabranjuje da rusku djecu usvajaju američke porodice.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply