Čačak zabranio GMO proizvode

Objavljeno: 30.01.2013, 20:21h

Skupština opštine Čačak je danas jednoglasno donijela Deklaraciju o zabrani korišćenja, uzgoja i prometa genetski modifikovanih organizama (GMO) na teritoriji tog grada. Čačak je tako postao prvi grad u Srbiji koji je zabranio GMO i pozvao sve gradove i opštine da mu se pridruže

Skupština opštine Čačak je danas jednoglasno donijela Deklaraciju o zabrani korišćenja, uzgoja i prometa genetski modifikovanih organizama (GMO) na teritoriji tog grada.

Čačak je tako postao prvi grad u Srbiji koji je zabranio GMO i pozvao sve gradove i opštine da mu se pridruže, prenose agencija Beta.

U Deklaraciji piše da Čačak “zabranjuje GMO na svojoj teritoriji, da neće dozvoliti gajenje i širenje GMO na svojoj teritoriji i protivi se promjeni Zakona o GMO”.

Grad Čačak se Deklaracijom obavezao i da obuči poljoprivrednike da ne bi gajili i stavljali u promet proizvode od GMO.

Od svih drzavnih organa i svih političkih stranka i pokreta Čačak traži da se zalažu za dosljednu primjenu Zakona o GMO i da se onemogući nedozvoljeno gajanje i promet GMO i moguće štetne posljedice od takvih proizvoda po ljude i prirodu.

Autor Deklaracije je profesor Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu Miladin Ševarlić, predsjednik Društva agroekonomisata Srbije.

Ševarlić je odbornicima rekao da Srbiji ima zakon koji važi za jedan od restriktivnijih u svijetu. Njime se zabranjuju upotreba i promet GMO, ali postoji mogućnost da bude izmijenjen zbog velikog pritiska moćnih zemalja svijeta.

 

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply