EU: Od 1. januara strožijaa budžetska pravila

Objavljeno: 31.12.2012, 12:38h

“Fiskalni pakt” Evropske unije, dogovoren u okviru napora da se ukroti dugotrajna dužnička kriza, sjutra će stupiti na snagu. U martu je 25 od 27 članica EU prihvatilo “pravilo o uravnoteženju budžta” da bi osigurale da budžetski deficiti njihovih vlada više ne budu prekomjerni, što je i izazvalo dužničku krizu i gotovo potopilo euro, prenosi AFP. Pakt o fiskalnoj stabilnosti podrazumijeva i kazne za države koje prekrše pravila i ne ograniče javni dug i deficit, uz centralizovani nadzor EU. Premijer Britanije Dejvid Kameron odbio je da potpiše pakt, koji London vidi kao nastavak uplitanja Brisela u ključno pravo jedne države da određuje poreska pravila i prioritete potrošnje. Njegovo mišljenje dijeli Češka.

“Fiskalni pakt” Evropske unije, dogovoren u okviru napora da se ukroti dugotrajna dužnička kriza, sjutra će stupiti na snagu.

U martu je 25 od 27 članica EU prihvatilo “pravilo o uravnoteženju budžta” da bi osigurale da budžetski deficiti njihovih vlada više ne budu prekomjerni, što je i izazvalo dužničku krizu i gotovo potopilo euro, prenosi AFP.

Pakt o fiskalnoj stabilnosti podrazumijeva i kazne za države koje prekrše pravila i ne ograniče javni dug i deficit, uz centralizovani nadzor EU.

Premijer Britanije Dejvid Kameron odbio je da potpiše pakt, koji London vidi kao nastavak uplitanja Brisela u ključno pravo jedne države da određuje poreska pravila i prioritete potrošnje. Njegovo mišljenje dijeli Češka.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register