Ruska crkva “isključila” 36 svetaca

Objavljeno: 30.12.2012, 19:38h

Ruska pravoslavna crkva je, bez posebnog objašnjenja i postupka dekanonizacije, isključila iz kalendara za narednu godinu 36 svetitelja “novomučenika”, koji su kanonizovani poslednjih petnaestak godina, javila je Vjerska informativna agencija. Iz krugova Patrijaršije objašnjavaju da izostavljanje 36 svetitelja nije greška i da je to urađeno prema spisku dobijenom od Komisije za kanonizaciju. Formalno, postupka dekanonizacije nije bilo, navodi agencija i podsjeća da se to dešavalo i u prošlosti, ali pitanje zašto je do toga došlo, ipak, lebdi u vazduhu. Javnost se posebno zainteresovala za “brisanje” svetog Vasilija Kinešemskog, episkopa grada Kinešma, uhapšenog 5. novembra 1943. godine. On je umro u zatvoru 1945. godine, a ukazuje se da je svjedočio protiv nekih osoba. U patrijaršijskim krugovima se ističe da nije za svetost dovoljno da je neko bio uhapšen, osuđen, strijeljan, ili umoren u logoru. Drevni mučenici u prvim vjekovima hrišćanstva, ali i kasnije, “stradali su javno”, pred vjernicima, bili pogubljeni na trgovima, a pred stradanje “svjedočili vjeri” i nisu se nje odricali.

Ruska pravoslavna crkva je, bez posebnog objašnjenja i postupka dekanonizacije, isključila iz kalendara za narednu godinu 36 svetitelja “novomučenika”, koji su kanonizovani poslednjih petnaestak godina, javila je Vjerska informativna agencija.

Iz krugova Patrijaršije objašnjavaju da izostavljanje 36 svetitelja nije greška i da je to urađeno prema spisku dobijenom od Komisije za kanonizaciju.

Formalno, postupka dekanonizacije nije bilo, navodi agencija i podsjeća da se to dešavalo i u prošlosti, ali pitanje zašto je do toga došlo, ipak, lebdi u vazduhu.

Javnost se posebno zainteresovala za “brisanje” svetog Vasilija Kinešemskog, episkopa grada Kinešma, uhapšenog 5. novembra 1943. godine. On je umro u zatvoru 1945. godine, a ukazuje se da je svjedočio protiv nekih osoba.

U patrijaršijskim krugovima se ističe da nije za svetost dovoljno da je neko bio uhapšen, osuđen, strijeljan, ili umoren u logoru. Drevni mučenici u prvim vjekovima hrišćanstva, ali i kasnije, “stradali su javno”, pred vjernicima, bili pogubljeni na trgovima, a pred stradanje “svjedočili vjeri” i nisu se nje odricali.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register