Lekić predsjednički kandidat

Objavljeno: 29.12.2012, 16:56h

Miodrag Lekić biće nezavisni kandidat Demokrataskog fronta na predsjedničkim izborima koji će se održati u prvoj polovini naredne godine, odlučilo je predsjedništvo DF-a. “DF pruža Lekiću bezrezervnu političku logističku i svaku podršku da kao nezavisna ličnost zajedno sa drugim političkim, kulturnim i NVO snagama ostvari širok društveni konsenzus zasnovan na demokratskim vrijednostima s ciljem da bude izabran za predsjednika svih građana Crne Gore“, saopšteno je iz DF nakon sjednice predsjedništva, prenose mediji. Kako je saopšteno, Lekić će vratiti dostojanstvo instituciji predsjednika, koja je degradirana. Lider SNP Srđan Milić je kazao ranije da se neće kandidovati na predsjedničkim izborima. Crnogorski premijer i lider Demokratske partije socijalista Milo Đukanović najavio je da će ta stranka do sredine januara saopštiti ko je njen kandidat na predsedničkim izborima. “Do kraja godine u DPS ćemo otvoriti to pitanje, a u prvih 15 dana naredne godine biće poznato ime našeg kandidata koji će pobediti na predsedničkim izborima”, rekao je Đukanović. U crnogorskoj javnosti postoje oprečna mišljenje da li sadašnji predsjednik Filip Vujanović ima pravo na još jedan mandat. On je do sada dva puta biran za predsjednika, ali postoji dilema da li mu se računa prvi mandat, s obzirom na to da Crna Gora tada nije bila nezavisna država. Vujanović je, prema istraživanju javnog mnjenja, najpopularniji političar u Crnoj Gori, a podjednako uživa povjerenje i Crnogoraca i Srba. On se do sada nije izjašnjavao o tome da li će se ponovo kandidovati za predsjednika. Socijaldemokratska partija, manji partner u vladajućoj koaliciji, međutim, smatra da Vujanović nema zakonsko pravo na još jedan predsednički mandat. Prema zakonu, predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić dužan je da raspiše predsjedničke izbore najkasnije 120 dana prije isteka mandata aktuelnom predsjedniku. To znači da Krivokapić mora raspisati predsjedničke izbore do 20. januara, a oni se moraju održati najkasnije do 20. maja.

Miodrag Lekić biće nezavisni kandidat Demokrataskog fronta na predsjedničkim izborima koji će se održati u prvoj polovini naredne godine, odlučilo je predsjedništvo DF-a.

“DF pruža Lekiću bezrezervnu političku logističku i svaku podršku da kao nezavisna ličnost zajedno sa drugim političkim, kulturnim i NVO snagama ostvari širok društveni konsenzus zasnovan na demokratskim vrijednostima s ciljem da bude izabran za predsjednika svih građana Crne Gore“, saopšteno je iz DF nakon sjednice predsjedništva, prenose mediji.

Kako je saopšteno, Lekić će vratiti dostojanstvo instituciji predsjednika, koja je degradirana.

Lider SNP Srđan Milić je kazao ranije da se neće kandidovati na predsjedničkim izborima.

Crnogorski premijer i lider Demokratske partije socijalista Milo Đukanović najavio je da će ta stranka do sredine januara saopštiti ko je njen kandidat na predsedničkim izborima.

“Do kraja godine u DPS ćemo otvoriti to pitanje, a u prvih 15 dana naredne godine biće poznato ime našeg kandidata koji će pobediti na predsedničkim izborima”, rekao je Đukanović.

U crnogorskoj javnosti postoje oprečna mišljenje da li sadašnji predsjednik Filip Vujanović ima pravo na još jedan mandat. On je do sada dva puta biran za predsjednika, ali postoji dilema da li mu se računa prvi mandat, s obzirom na to da Crna Gora tada nije bila nezavisna država.

Vujanović je, prema istraživanju javnog mnjenja, najpopularniji političar u Crnoj Gori, a podjednako uživa povjerenje i Crnogoraca i Srba. On se do sada nije izjašnjavao o tome da li će se ponovo kandidovati za predsjednika.

Socijaldemokratska partija, manji partner u vladajućoj koaliciji, međutim, smatra da Vujanović nema zakonsko pravo na još jedan predsednički mandat.

Prema zakonu, predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić dužan je da raspiše predsjedničke izbore najkasnije 120 dana prije isteka mandata aktuelnom predsjedniku. To znači da Krivokapić mora raspisati predsjedničke izbore do 20. januara, a oni se moraju održati najkasnije do 20. maja.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register