Australija: Od danas sve cigarete u istim pakovanjima

Objavljeno: 01.12.2012, 12:45h

U Australiji je danas stupio na snagu zakon o pakovanjima cigareta i duvanskih proizvoda. Od danas u Australiji cigarete i duvanski proizvodi moraju biti u jednoobraznim pakovanjima maslinaste boje, grafičkim prikazima oboljelih djelova tijela zbog konzumacije duvana, te opisi djece oboljele zbog štetne navike roditelja. Australijska savezna vlada saopštila je da je cilj zakona da odvrati mlade ljude od pušenja tako što će ukinuti glamurozne omote. Prema rezultatima istraživanja, osobe koje ne počnu da konzumiraju cigarete do 26 godine imaju 99 posto šanse da nikada ni ne počnu tu štetnu naviku. “Djeca i u najranijim godinama shvataju da duvanske kompanije pokušavaju da prodaju svoje proizvode putem njihovih označavanja”, rekla je australijski ministar zdravstva Tania Plibersek, navodeći da je jedno od istraživanja pokazalo i da djeca krunu na logu nekih od kompanija povezuju sa mogućnosti da postane princeza.

U Australiji je danas stupio na snagu zakon o pakovanjima cigareta i duvanskih proizvoda.

Od danas u Australiji cigarete i duvanski proizvodi moraju biti u jednoobraznim pakovanjima maslinaste boje, grafičkim prikazima oboljelih djelova tijela zbog konzumacije duvana, te opisi djece oboljele zbog štetne navike roditelja.

Australijska savezna vlada saopštila je da je cilj zakona da odvrati mlade ljude od pušenja tako što će ukinuti glamurozne omote.

Prema rezultatima istraživanja, osobe koje ne počnu da konzumiraju cigarete do 26 godine imaju 99 posto šanse da nikada ni ne počnu tu štetnu naviku.

“Djeca i u najranijim godinama shvataju da duvanske kompanije pokušavaju da prodaju svoje proizvode putem njihovih označavanja”, rekla je australijski ministar zdravstva Tania Plibersek, navodeći da je jedno od istraživanja pokazalo i da djeca krunu na logu nekih od kompanija povezuju sa mogućnosti da postane princeza.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register