Oslobođeni optuženi za deportaciju

Objavljeno: 22.11.2012, 11:00h

Viši sud je zaključio da nijesu dokazane tvrdnje Tužilaštva da su optuženi izvršili krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva

Viši sud u Podgorici oslobodio je danas devetoricu bivših pripadnika crnogorske policije, optuženih za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, tj. deportaciju izbeglica bošnjačke nacionalnosti iz BiH i njihovu predaju vlastima bosanskih Srba.

Viši sud je zaključio da nijesu dokazane tvrdnje Tužilaštva da su optuženi izvršili krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Optuženi, prema mišljenju suda, svojim djelanjem nijesu prekršili odredbe međunarodnog humanitarnog prava, jer Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Crne Gore, čiji su bili pripadnici, nije bio jedna od strana u sukobu u BiH, niti je taj sukob imao međunarodni karakter.

Viši sud je i donio oslobađajuću presudu i na prvom suđenju, ali je nju ukinuo Apelacioni sud Crne Gore nakon žalbe tužioca i oštećenih, i predmet vratio na ponovno suđenje.

Najmanje 66 izbjeglica iz Bosne i Hercegovine je uhapšeno na teritoriji Crne Gore, a zatim isporučeno pripadnicima njima neprjateljske vojske bosanskih Srba u BiH. Samo dvanaestoro njih je uspjelo da preživi.

Momir Bulatović, predsjednik Crne Gore u vrijeme deportacije građana BiH koji su izbjegli u Crnu Goru, izjavio je, u svojstvu svjedoka, da je deportacija bila greška države, a ne pojedinaca.

On je tada kazao da su sa akcijom policije bili upoznati svi državni organi, a posebno tadašnji državni tužilac Vladimir Šušović, sa kojim su obavljene konsultacije, te da je cilj akcije bilo sprječavanje prelivanja terorizma iz BiH u Crnu Goru i očuvanje građanskog mira.

Crnogorska država je porodicama deportovanih isplatila novčanu nadoknadu.

Profesor Pravnog fakulteta Milan Popović, glavni urednik nedeljnika “Monitor” Esad Kočan i poslanik Pokreta za promjene Koča Pavlović podnijeli su početkom maja ove godine krivičnu prijavu protiv lidera DPS Mila Đukanovića i Vrhovne državne tužiteljke Ranke Čarapić zbog slučaja deportacije.

Oni su podnijeli krivičnu prijavu zbog ratnog zločina “deportacija 1992, i pomaganja počiniocima zločina da izbjegnu pravdu”. Krivičnom prijavom, čije kopije su poslate Vladi i Skupštini Crne Gore, kao i “domaćoj i međunarodnoj demokratskoj javnosti”, oni su zatražili krivičnu odgovornost i cijelog tadašnjeg vrha crnogorske vlasti, kao i saradnika Čarapić u tužilaštvu.

 

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register