Dodik: Nikakva CG neće moći da spriječi izgradnju hidroelektrana na Drini

Objavljeno: 30.09.2012, 16:55h

Predsjednik Republike Srpske Milorad  Dodik izjavio je da niti Crna Gora niti Vijeće ministara BiH nemaju nikakvu nadležnost kada je riječ o projektu izgradnje hidroelektrana na rijeci Drini, te da je to isključiva nadležnost vlasti Republike Srpske. “Napravljena je studija izvodljivosti. U ranijim projektima predvidjeli smo obuhvat i potapanje zemljišta u Crnoj Gori i redukovali smo naše planove upravo da se to ne bi desilo, a ono što radimo –  radimo na prostoru RS-a. Mi smo suvereni i nikakva Crna Gora ni protestnim niti bilo kakvim notama neće moći to da spriječi. Naše je autentično, izvorno pravo da to činimo“, rekao je Dodik za agenciju Srna. On je podsjetio da je Republika Srpska godinama unazad pokušavala da sarađuje sa vlastima Crne Gore u smislu da se održi prvobitni projekat sistema “Buk Bijela” koji je predviđao izgradnju samo jedne hidroelektrane snage 400 megavata. “Crna Gora je godinama opstruisala ovaj projekat, obećavala da će biti njegov dio, pa odustajala od toga. Mi smo bili spremni da budu dio projekta i ušli smo u aranžman. Sve proceduralne stvari su u našoj nadležnosti, ništa ne dodiruje Crnu Goru –  nema potapanja u Crnoj Gori i ona u tom smislu ne može ništa da uradi“, rekao je Dodik. On je dodao da je Vijeće ministara BiH, ukoliko su mu uputili tu protestnu notu, pogrešna adresa. Očigledno je, naglasio je Dodik, da Crna Gora ne poznaje ono što je ustavni poredak u BiH. “Nisam informisan da su uputili protestnu notu Vijeću ministara BiH, ali, ako i jesu, pogrešan je i pošiljalac i adresa na koju je upućena“, rekao je Dodik. Vlada Crne Gore je 2005. odustala od namjere da zajedno sa Republikom Srpskom realizuje predratni projekat “Buk Bijela” zbog akumulacionog jezera koje bi potopilo dio kanjona rijeke Tare u Crnoj Gori. Nakon toga Vlada Republike Srpske je revidirala projekat i predvidjela izgradnju sistema od četiri elektrane srednje veličine snage 260 megavata. Poslije dva međunarodna poziva, za strateškog partnera u realizaciji projekta izabrana je njemačka kompanija RWE, jedna od najvećih evropskih korporacija iz sektora energetike.

Predsjednik Republike Srpske Milorad  Dodik izjavio je da niti Crna Gora niti Vijeće ministara BiH nemaju nikakvu nadležnost kada je riječ o projektu izgradnje hidroelektrana na rijeci Drini, te da je to isključiva nadležnost vlasti Republike Srpske.

“Napravljena je studija izvodljivosti. U ranijim projektima predvidjeli smo obuhvat i potapanje zemljišta u Crnoj Gori i redukovali smo naše planove upravo da se to ne bi desilo, a ono što radimo –  radimo na prostoru RS-a. Mi smo suvereni i nikakva Crna Gora ni protestnim niti bilo kakvim notama neće moći to da spriječi. Naše je autentično, izvorno pravo da to činimo“, rekao je Dodik za agenciju Srna.

On je podsjetio da je Republika Srpska godinama unazad pokušavala da sarađuje sa vlastima Crne Gore u smislu da se održi prvobitni projekat sistema “Buk Bijela” koji je predviđao izgradnju samo jedne hidroelektrane snage 400 megavata.

“Crna Gora je godinama opstruisala ovaj projekat, obećavala da će biti njegov dio, pa odustajala od toga. Mi smo bili spremni da budu dio projekta i ušli smo u aranžman. Sve proceduralne stvari su u našoj nadležnosti, ništa ne dodiruje Crnu Goru –  nema potapanja u Crnoj Gori i ona u tom smislu ne može ništa da uradi“, rekao je Dodik.

On je dodao da je Vijeće ministara BiH, ukoliko su mu uputili tu protestnu notu, pogrešna adresa.

Očigledno je, naglasio je Dodik, da Crna Gora ne poznaje ono što je ustavni poredak u BiH.

“Nisam informisan da su uputili protestnu notu Vijeću ministara BiH, ali, ako i jesu, pogrešan je i pošiljalac i adresa na koju je upućena“, rekao je Dodik.

Vlada Crne Gore je 2005. odustala od namjere da zajedno sa Republikom Srpskom realizuje predratni projekat “Buk Bijela” zbog akumulacionog jezera koje bi potopilo dio kanjona rijeke Tare u Crnoj Gori.

Nakon toga Vlada Republike Srpske je revidirala projekat i predvidjela izgradnju sistema od četiri elektrane srednje veličine snage 260 megavata.

Poslije dva međunarodna poziva, za strateškog partnera u realizaciji projekta izabrana je njemačka kompanija RWE, jedna od najvećih evropskih korporacija iz sektora energetike.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply