Cijene hrane ponovo rastu

Objavljeno: 30.04.2012, 21:43h

Poslije kratkotrajnog zatišja, cijene hrane ponovo rastu. Svjetska banka navodi da su, od decembra 2011. godine do kraja marta ove godine, žitarice, masti i ulja poskupili  osam odsto. Međutim, još uvijek su ispod istorijskog maksimuma zabilježenog u februaru prošle godine. Stručnjaci strahuju od ponavljanja krize iz 2009. godine, kada su zbog rasta cijena energenata i prehrambenih proizvoda u nekim zemljama izbili socijalni nemiri, a veliki proizvođači zabranili izvoz hrane. Ako se ne poveća proizvodnja, cijena hrane nastaviće da raste, zbog čega Svjetska banka najavljuje strogo praćenje njenog kretanja na globalnom i nacionalnom nivou.

Poslije kratkotrajnog zatišja, cijene hrane ponovo rastu. Svjetska banka navodi da su, od decembra 2011. godine do kraja marta ove godine, žitarice, masti i ulja poskupili  osam odsto. Međutim, još uvijek su ispod istorijskog maksimuma zabilježenog u februaru prošle godine.

Stručnjaci strahuju od ponavljanja krize iz 2009. godine, kada su zbog rasta cijena energenata i prehrambenih proizvoda u nekim zemljama izbili socijalni nemiri, a veliki proizvođači zabranili izvoz hrane.

Ako se ne poveća proizvodnja, cijena hrane nastaviće da raste, zbog čega Svjetska banka najavljuje strogo praćenje njenog kretanja na globalnom i nacionalnom nivou.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply