Usporila inflacija u eurozoni

Objavljeno: 29.02.2012, 12:38h

Stopa inflacije u 17 zemalja koje kao valutu koriste euro neočekivano je pala u januaru, pokazali su danas objavljeni zvanični podaci, koji se tumače kao dodatni znak da slabljenje privrede loše utiče na cjenovne pritiske. Zavod za statistiku Evropske unije, Eurostat, saopštio je danas da je inflacija na godišnjem nivou pala u januaru na 2,6 odsto, sa 2,7 odsto iz decembra, dok je u ranijoj procjeni bilo navedeno da se očekuje stagnacija, prenijela je AP. Eurostat će sjutra objaviti svoju prvu prognozu stope inflacije za februar, pa ako ona dodatno padne, to bi moglo da podstakne očekivanja da će Evropska centralna banka (ECB) narednih mjeseci ponovo sniziti svoju ključnu kamatnu stopu, prenosi Tanjug. ECB će sledeće sedmice održati mjesečni sastanak, a većina analitičara očekuje da će tom prilikom ključna kamatna stopa biti zadržana na nivou od jedan odsto.  

Stopa inflacije u 17 zemalja koje kao valutu koriste euro neočekivano je pala u januaru, pokazali su danas objavljeni zvanični podaci, koji se tumače kao dodatni znak da slabljenje privrede loše utiče na cjenovne pritiske.

Zavod za statistiku Evropske unije, Eurostat, saopštio je danas da je inflacija na godišnjem nivou pala u januaru na 2,6 odsto, sa 2,7 odsto iz decembra, dok je u ranijoj procjeni bilo navedeno da se očekuje stagnacija, prenijela je AP.

Eurostat će sjutra objaviti svoju prvu prognozu stope inflacije za februar, pa ako ona dodatno padne, to bi moglo da podstakne očekivanja da će Evropska centralna banka (ECB) narednih mjeseci ponovo sniziti svoju ključnu kamatnu stopu, prenosi Tanjug.

ECB će sledeće sedmice održati mjesečni sastanak, a većina analitičara očekuje da će tom prilikom ključna kamatna stopa biti zadržana na nivou od jedan odsto.

 

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register