Nova Google pravila krše propise EU

by | feb 29, 2012 | Novosti | 0 comments

Francuska uprava za zaštitu podataka saopštila je da nova politika Google-a, o privatnosti na internetu krši propise Evropske unije o zaštiti podataka.

Google je prošlog mjeseca sa velikom pompom objavio svoja nova pravila o privatnosti koja regulišu kako taj najveći svjetski internet pretraživač može da koristi ogromne količine ličnih podataka koje prikuplja posredstvom svog servisa za pretragu, e-maila i drugih servisa.

Uprave članica Evropske unije za zaštitu podataka su zabrinute što će ta politika Googla narušavati propise o zaštiti privatnosti i zatražile su od francuskog regulatora za zaštitu podataka da ispita ova Google pravila, prenijela je agencija AP.

Francuska uprava za zaštitu podataka je ukazala da “njegova preliminarna analiza pokazuje da nova politika Google ne zadovoljava zahtjeve Evropske direktive o zaštiti podataka”.

Google je pokrenuo ogromnu javnu kampanju kojom svoje korisnike širom svijeta obavještava o uvođenju nove politike, čije je stupanje na snagu zakazano za 1. mart, podsjeća RSE.

 

0 Comments

Submit a Comment