Lukšić za objedinjavanje Pravoslavne crkve

Objavljeno: 31.01.2012, 12:08h

Premijer Igor Lukšić založio se danas da objedinjavanje Pravoslavne crkve u Crnoj Gori, kao i za pokretanje dijaloga na tu temu. Upitan kada će vlada Crne Gore potpisati ugovor sa Pravoslavnom crkvom, Lukšić je kazao da za to postoje dvije opcije, s obzirom na podijeljenost pravoslavne zajednice na pristalice Srpske pravoslavne crkve i Crnogorske pravoslavne crkve. ”Jedna opcija je da se razmotri mogućnost sklapanja dva ugovora i druga, koja je meni mnogo bliža, da se pravoslavna zajednica ne tretira kao podijeljena već da se pristupi dijalogu u cilju premošćavanja razlika i stvaranja uslova da Pravoslavna crkva u Crnoj Gori bude objedinjena, kazao je Lukšić novinarima. On je naveo da je pravoslavlje većinska religija u Crnoj Gori, a Ustavom knjaževine Crne Gore početkom prošlog vijeka bila je prepoznata kao državna religija. To je okvir u kome svi pravoslavci u Crnoj Gori treba, bez obzira da li su Crnogorci, Srbi ili neki drugi, nađu prostor za svoje vjerske potrebe, kazao je Lukšić. Premijer je dodao da, iz tog razloga, treba pokrenuti dijalog na temu objedinjavanja pravoslavne zajednice u Crnoj Gori. “Mislim da ima prostora za taj dijalog.  Što se tiče vlade i mene lično, mi ćemo uvijek davati podršku jednom takvom procesu, ali odgovornost za dijalog treba da bude prepoznata od strane svih”, rekao je Lukšić. Koordinator Pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko-primorske Velibor Džomić kazao juče da je za SPC jedino prihvatljiv ugovor sa Crnom Gorom, koji sadrži isti obim prava kao i sporazum koji je ta država ranije potpisala sa Rimokatoličkom crkvom. On je poručio da nije moguć dijalog SPC sa kanonski nepriznatom Crnogorskom pravoslavnom crkvom. Džomić je istakao da je dijalog uvijek dobar, ali dijalog sa raščinjenim licima koja su isključena iz crkve apsolutno nije moguć, podsjeća Tanjug. Lukšić je danas sa predsjednikom jevrejske zajednice Jašom Alfandarije potpisao ugovor o uredjenju odnosa od zajedničkog interesa Vlade i jevrejske zajednice u Crnoj Gori. Crnogorski premijer je juče sličan sporazum potpisao sa Islamskom zajednicom Crne Gore.  

Premijer Igor Lukšić založio se danas da objedinjavanje Pravoslavne crkve u Crnoj Gori, kao i za pokretanje dijaloga na tu temu.

Upitan kada će vlada Crne Gore potpisati ugovor sa Pravoslavnom crkvom, Lukšić je kazao da za to postoje dvije opcije, s obzirom na podijeljenost pravoslavne zajednice na pristalice Srpske pravoslavne crkve i Crnogorske pravoslavne crkve.

”Jedna opcija je da se razmotri mogućnost sklapanja dva ugovora i druga, koja je meni mnogo bliža, da se pravoslavna zajednica ne tretira kao podijeljena već da se pristupi dijalogu u cilju premošćavanja razlika i stvaranja uslova da Pravoslavna crkva u Crnoj Gori bude objedinjena, kazao je Lukšić novinarima.

On je naveo da je pravoslavlje većinska religija u Crnoj Gori, a Ustavom knjaževine Crne Gore početkom prošlog vijeka bila je prepoznata kao državna religija.

To je okvir u kome svi pravoslavci u Crnoj Gori treba, bez obzira da li su Crnogorci, Srbi ili neki drugi, nađu prostor za svoje vjerske potrebe, kazao je Lukšić.

Premijer je dodao da, iz tog razloga, treba pokrenuti dijalog na temu objedinjavanja pravoslavne zajednice u Crnoj Gori.

“Mislim da ima prostora za taj dijalog.  Što se tiče vlade i mene lično, mi ćemo uvijek davati podršku jednom takvom procesu, ali odgovornost za dijalog treba da bude prepoznata od strane svih”, rekao je Lukšić.

Koordinator Pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko-primorske Velibor Džomić kazao juče da je za SPC jedino prihvatljiv ugovor sa Crnom Gorom, koji sadrži isti obim prava kao i sporazum koji je ta država ranije potpisala sa Rimokatoličkom crkvom.

On je poručio da nije moguć dijalog SPC sa kanonski nepriznatom Crnogorskom pravoslavnom crkvom.

Džomić je istakao da je dijalog uvijek dobar, ali dijalog sa raščinjenim licima koja su isključena iz crkve apsolutno nije moguć, podsjeća Tanjug.

Lukšić je danas sa predsjednikom jevrejske zajednice Jašom Alfandarije potpisao ugovor o uredjenju odnosa od zajedničkog interesa Vlade i jevrejske zajednice u Crnoj Gori. Crnogorski premijer je juče sličan sporazum potpisao sa Islamskom zajednicom Crne Gore.

 

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte




Forgot?
Register