Tuzi i Karabuško polje

Objavljeno: 24.06.2011, 22:05h

Jedan put magistralan, ali neosvijetljen, a drugi lokalni, ali osvijetljen. U čemu je štos?

Jedan put magistralan, ali neosvijetljen, a drugi lokalni, ali osvijetljen. U čemu je štos?

Piše: Zipp

Ovo je magistralni, medjunarodni put prema Gradskoj Opštini Tuzi. Tik uz put, na samom u ulazu Tuzi, nalazi se naselje Karabuško polje, sa nešto manje od hiljadu domaćinstava. Prve kuće tog naselja, uz magistralu, nalaze se na udaljenosti od oko 500 metara od Tuzi, najudaljenije na oko dva kilometra. Naselje je praktično stopljeno  sa Tuzima. Tom magistralom dnevno prodje nekoliko hiljada automobila, moguće čak 10-tak hiljada. Oko 3000 stanovnika (slobodna procjena) Karabuškog polja je vezano sa Tuzima kao administrativnim centrom. Tamo im se nalaze: škole (osnovna i srednja), vrtić, prodavnice, pijaca (zelena i "buvlja"), banka, pošta, lokalna administracija…

 

 

Kao što vidite, put je neosvijetljen, bez trotoara, sa lošom asfaltnom podlogom.

Kako djeca, tako i odrasli stanovnici naselje, često moraju nekoliko puta dnevno ići do Tuzi i nazad. Oni stanovnici naselja koji to ne rade sopstvenim automobilom ili lošim prigradskim saobraćajem, idu uz cestu pješice (posebno školska djeca), ili biciklima. U proteklih 10-tak godina bilo je nekoliko teških udesa sa smrtnim ishodom po pješake. 

 

 

Ovo je put za selo Dinoša, lokalnog značaja, kojim dnevno prodje svega nekoliko stotina automobila. Put za Dinošu je dug oko 6 km, uz njega nema naselja, tek poneka kuća,  a put je kompletno osvijetljen, sa trotoarom, mnogo boljom asfaltnom podlogom od onog prema Tuzima. Trotoarom se povremeno kreće po neki biciklista, pješaka praktično nema.

Tuzi imaju desetak hiljada stanovnika, selo Dinoša neuporedivo manje, čak manje i od samog Karabuškog polja.

Zašto je put lokalnog značaja, koji prolazi kroz nenaseljeni dio Ćemovskog polja neuporedivo bolji i bezbjedniji od magistralnog i medjunarodnog koji prolazi kroz gusto naseljeni dio istog Ćemovskog polja, a koji je glavna veza naselja Karabuško polje sa Gradskom Opštinom Tuzi? Pitanje je logično.

Gradjanima Tuzi, Karabuškog polja prije svih, preporučujem da odgovor potraže kod svojih "narodnih predstavnika": Dr Halila Dukovića, Dr Nedžada Dreševića, Dr Omera Adžovića…, te gradonačelnika Podgorice Dr Miomira Mugoše (sve doktor do doktora!) i ministra saobraćaja Andrije Lompara. Predsjednika parlamenta Gradske Opštine Tuzi – Nikolu Camaja, predpostavljam da ne interesuje Karabuško polje.

Možda je odgovor u Dinoši, jer Dinoša je, ipak, Dinoša. A Tuzi samo zapušteno polje, Karabuško, na koje si niko ne okreće.

Još da dodam:

Druga Gradska Opština (Golubovci) udaljena je 15-tak kilometara od Podgorice. Svih 15 kilometra puta su osvjetljeni, veći dio puta ima trotoare, a manji dio koji nema, ima razdjeljnu  "žutu liniju" sa dovoljno prostora za  pješake i bicikliste. Od Podgorice do Tuzi je 10 km. Čak ni tih 2 kilometra, na samom ulazu u Tuzi – pored navedenog naselja, ništa od toga nema.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

 1. Zipp says:

  Ovakav osvrt izvjesni Vaselj Camaj daje na naselje Karabuško polje u intervjuu koji je izašao u današnjim “Vijesti”-ma.

  http://www.vijesti.me/vijesti/camaj-sada-je-gore-nego-90-ih-reformisti-su-se-predali-clanak-27187

  Prenosim dio koji se odnosi na relaciji Tuzi(Malesija?)-Karabuško polje:

  • DPS uporno obećava opštinu Tuzi, ali je ipak još nema. Kako na to gledate?

  Interesantan je taj kategorički stav ove vlasti protiv zajednice Malesije, njenih prava, identiteta i imena, mada je za sve što je trebalo da bude napredno od nje uvijek imala punu podršku. To je najbolji pokazatelj istrajanja vlasti na politici podjela, nepovjerenja, predrasuda, isključivosti, netolerancije, diskriminacije, eksploatacije i dominacije.

  Vlasti znaju da je volja građana autohtone zajednice Malesije da im se prizna dostojanstvo i pravo da na svom ognjištu budu slobodni i ravnopravni, da se priznaju kao zajednica i da se zajednici priznaje pravo na lokalnu samoupravu, to jest na opštinu sa svojim imenom – Opštinu Malesija ili Tuzi.

  Građani Malesije su bili među najlojalnijim građanima Crne Gore, a kao nagradu DPS im je, pored ostalog, priuštila i akciju “Orlov let”.

  Vlast, preko svog podanika Ferhata Dinoše, nastoji da pripremi referendum za gašenje te mogućnosti, računajući na stalno mijenjanje nacionalne strukture Malesije doseljavanjem Bošnjaka u novostvoreno naselje Karabuško Polje, te na njihovom protivljenju formiranju Opštine Malesija, odnosno Tuzi.

  Zajednica Malesija priznaje sva prava Bošnjacima, kao i drugim narodima i uvjerenja je da oni neće dozvoliti da ih vlasti zloupotrijebe radi uskraćivanja prava zajednici Malesija. Jer međunarodno pravo ne dopušta da se pravo na lokalnu samoupravu uslovljava referendumom ili drugim uslovom, ni zajednici Malesiji ni Bošnjačkoj zajednici, niti bilo kojoj drugoj zajednici.

  Građani Malesije su bili među najlojalnijim građanima Crne Gore, a kao nagradu DPS im je, pored ostalog, priuštila i akciju “Orlov let”.

  • Šta hoćete da kažete?

  Mislim da je to bio scenario DPS-a i Ferhata Dinoše za kriminalizaciju zajednice Malesije, zbog zahtjeva da se formira Opština Tuzi. Na jedan elementarni pravni zahtjev 18 organizacija Malesije i njene dijaspore odgovoreno je sramnim političko-medijskim i policijsko-sudskim nasiljem nad 18 porodica Malesije.

  Nijesam slučajno napisao u uvodnom tekstu sledeće:
  “Predsjednika parlamenta Gradske Opštine Tuzi – Nikolu Camaja, predpostavljam da ne interesuje Karabuško polje.”!
  U samom urabanom dijelu Gradske Opštine Tuzi nekad je bilo oko 80% Bošnjaka, sada je obrnuta situacija, iako se gospodin Camaj u intervjuu žali na pokušaj asimilacije Bošnjaka nad Albancima.
  Problemi u Gradskouj Opštini Tuzi su mnogo dublji i veći nego se u javnosti prikazuju. Postoje ne male medjunacionalne tenzije, sukobi nacionalnih interesa zavijeni u političke oblande, lobiji, ogroman novac i uticaj plemenskih i vjerskih zajednica – nekih manje, nekih više. Propagira se stav: “Kupujte imanja i kuće od njih ne pitajte za cijenu. Ne smijete prodati svoja imanja i kuće nikom osim ljudima iz svoje nacionalne zajednice, inače ćete biti izopšteni iz nje.”
  Veoma kompleksna, zapaljiva i nimalo naivna situacija.