Može li Podgorica biti raj za bicikliste i biciklistkinje?

Objavljeno: 05.06.2011, 12:15h

Ne očekujem da Podgorica uskoro postane Amsterdam, što se bicikla tiče, ali se tome iskreno nadam

Ne očekujem da Podgorica uskoro postane Amsterdam, što se bicikla tiče, ali se tome iskreno nadam

Piše: Duško Vuković

U Novom Sadu nijesam bio godinama, ali me je – kao da mi je taj grad rod rođeni – obradovala vijest da će tamo ljubitelji/ljubiteljke vožnje dvotočkašima od sada moći da iznajmljuju 125 bicikala od JKP Parking servis. Saznah i to da je projekat rent-a-bajk nastavak dvogodišnje akcije gradskih vlasti Vratimo Novi Sad biciklistima, kojom se propagira korišćenje bicikla kao alternativnog prevoza.

Rent-a-bajk sistem funkcioniše po principu da korisnik na najbližoj stanici zaduži bicikl, njime se odveze do željenog odredišta i zatim ga razduži na najbližoj stanici, i već dugo postoji diljem Evrope.

Ne očekujem da vlast u Podgorici pokrene akciju pod nazivom ‘Vratimo Podgoricu biciklistima’, jer ovaj grad nikada nije pripadao toj sorti ljudi, ali, na žalost, ne očekujem niti bilo kakvu drugu akciju koja bi imala za cilj promovisanje bicikla kao alternativnog prevoza, pa se zato, kao danas na sabajle, radujem tuđoj (novosadskoj) sreći.

Njihovoj sreći bi se, ako za nju zna, vjerujem radovala i meni nepoznata žena u godinama, koju često viđam kako lagano krstari dijelom Zabjela gdje ja živim ili u pravcu nekadašnje Velike pijace, koncentrisano motreći ispred sebe.

Ali i mnogi drugi, više sam nego siguran. Kad ljudi saznaju da rekreativno vozim biciklo, najčešća reakcija je da bi i oni to činili, ali da se boje, jer nema nigdje staze za bicikliste, pa se ne osjećaju sigurno.

Onda se ja pravim nevješt, pa ironišem kako na Marezi postoji sveti zametak biciklističke staze koji samo što se nije počeo razmnožavati geometrijskom progresijom.

Ne, zaista ne očekujem da gradska uprava pregne i Podgoricu prilagodi onima koji već koriste bicikle i onima koji su tome skloni, ali ih je strah da se upušte u tu avanturu.

Očekujem da će, iz raznih razloga, broj biciklista & biciklistikinja rasti geometrijskom progresijom i da će oni za koju godinicu dostići kritičnu masu koja će moći da gradske vlasti podstakne na alternativno razmišljanje.

Na pitanje iz naslova, moj odgovor je afirmativan. Ne očekujem da Podgorica uskoro postane Amsterdam, što se bicikla tiče, ali se tome iskreno nadam i u ime te nade sam napisao i ovaj blog i postovao fotku na kojoj se vidim ja, biciklo i parče Amsterdama.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

 1. biljana koprivica says:

  Postovani gosn Vukovicu!
  Povodom vase opaske da Podgorica nije grad koji ima biciklisticku tradiciju,ja vam predlazem da vise promovisete biciklizam kao jeftino i zdravo prevozno sredstvo.Zar u Podgorici nema niko koga bi ste nagovorili da ulozi novac upravo u to:iznajmljivanje bicikla.Vi znate da mladi rado prihvataju sve sto je novo i drugacije.Bude li se cekalo da Mugi napravi propisne biciklisticke trake ‘uvenuce” i ovo biciklista sto ih sad ima.

 2. Dusko Vukovic says:

  @biljana koprivica

  Draga Biljana,

  ja se trudim da promovišemem biciklo kao alternativni prevoz riječju i djelom. Ne znači da je to dovoljno.

 3. Ratko says:

  Pozdrav bikerima ,narocito tebi Dusko.Malo kasnim u komentaru,ali sam uvijek tu,kad je bicikl u pitanju.Ti znas.Dakle,mislim da nam ne nedostaje entuzijazam i informacija kako bi to trebalo izgledati.Ima u Podgorici i Crnoj Gori biciklista,klubova,rent a bicikla i servisa dovoljno. Vrlo ozboljno vozimo,postujemo pravila koja je drzava predvidjela za nas.I,to je sve od nje.Malo.

 4. Dusko Vukovic says:

  Bajkeru Rale,
  nikad nije kasno, kad se vozi strasno. Zamisli sliku – ja i ti prevršili stotku, pedalamo Podgoricom na čelu biciklističke Parade ponosa, koja se održava u čast prve obljetnice Podgoričkog biciklističkog raja 🙂

 5. Ratko says:

  Dule,majstore!Saglasan sam sa tvojim prijedlogom.Tako se otprilike stvari i odvijaju.Vazno da se pokrece,ko ono rece!?

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register