Goldštajn vjeruje da Tuđman nije naredio ubijanje Srba

Objavljeno: 30.04.2011, 21:04h

Hrvatski predsjednik Franjo Tuđman je strastveno želio da u Hrvatskoj bude što manje Srba i to je pokušavao na razne načine, rekao je hrvatski pisac i novinar Slavko Goldštajn. "Tuđman je strastveno želio da u Hrvatskoj bude što manje Srba, i to je na razne načine pokušavao. Nije imao čvrsti plan, ali je pokušavao nešto dogovarati s Miloševićem, a puno više potpisujući s Dobricom Ćosićem, kao predsjednikom Republike Srbije, međudržavni sporazum o humanom preseljenju. Ono je čak i počelo: iz požeške kotline jedna je grupa otišla u Srbiju, jedna grupa iz Vojvodine došla je u Hrvatsku, i Tuđman je bio sretan da se to tako rješava, ali se ubrzo pokazalo da je neostvarivo. I da nije humano, već nehumano. Kada se odlučivalo o akciji Oluja, iz osobnog poznanstva mogu zamisliti da je Tuđman bio jako zadovoljan činjenicom da mnogi Srbi već odlaze. To sam i ja znao, jer sam još 1993. u Beogradu sreo neke ljude, poput mog dobrog poznanika Radovana Jovića iz Gline", rekao je Goldštajn za riječki Novi list.  On je rekao da vjeruje da Tuđman nije naredio ubijanja, niti su mu ona bila po volji, jer je vrlo dobro znao da škode Hrvatskoj. "Međutim, ponovno, poznavajući ga, mogu zamisliti kako je reagovao kada je čuo za njih: slegnuo je ramenima, uzdahnuo i rekao: ‘A što se može, rat je rat’. I nikom ništa. To je bio njegov način reagovanja na nezgodne pojave", kazao je Goldštajn.

Hrvatski predsjednik Franjo Tuđman je strastveno želio da u Hrvatskoj bude što manje Srba i to je pokušavao na razne načine, rekao je hrvatski pisac i novinar Slavko Goldštajn.

"Tuđman je strastveno želio da u Hrvatskoj bude što manje Srba, i to je na razne načine pokušavao. Nije imao čvrsti plan, ali je pokušavao nešto dogovarati s Miloševićem, a puno više potpisujući s Dobricom Ćosićem, kao predsjednikom Republike Srbije, međudržavni sporazum o humanom preseljenju. Ono je čak i počelo: iz požeške kotline jedna je grupa otišla u Srbiju, jedna grupa iz Vojvodine došla je u Hrvatsku, i Tuđman je bio sretan da se to tako rješava, ali se ubrzo pokazalo da je neostvarivo. I da nije humano, već nehumano. Kada se odlučivalo o akciji Oluja, iz osobnog poznanstva mogu zamisliti da je Tuđman bio jako zadovoljan činjenicom da mnogi Srbi već odlaze. To sam i ja znao, jer sam još 1993. u Beogradu sreo neke ljude, poput mog dobrog poznanika Radovana Jovića iz Gline", rekao je Goldštajn za riječki Novi list.

 On je rekao da vjeruje da Tuđman nije naredio ubijanja, niti su mu ona bila po volji, jer je vrlo dobro znao da škode Hrvatskoj.

"Međutim, ponovno, poznavajući ga, mogu zamisliti kako je reagovao kada je čuo za njih: slegnuo je ramenima, uzdahnuo i rekao: ‘A što se može, rat je rat’. I nikom ništa. To je bio njegov način reagovanja na nezgodne pojave", kazao je Goldštajn.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register