Radioaktivnost 10.000 puta veća u podzemlju

Objavljeno: 31.03.2011, 21:35h

Nivo radioaktivnosti u podzemnim vodama ispod jednog od reaktora oštećene japanske nuklearne elektrane Fukušima 10.000 puta je veći od dozvoljenog, saopštila je danas Tokijska elektroenergetska korporacija (TEPCO) koja upravlja nuklearkama. Zagađena voda curi iz elektrane Fukušima 1 poslije oštećenja do kojeg je došlo nakon snažnog zemljotresa i cunamija 11. marta na sjeveroistoku Japana. Zagađena voda već je dospjela u Tihi okean, a kako je TEPCO saopštio ranije danas, u morskoj vodi izmjerena je 4.385 puta veća koncentracija radioaktivnog joda (I-131) od dozvoljene. Radioaktivni jod se brzo razlaže, a vrijeme poluraspada iznosi osam dana.

Nivo radioaktivnosti u podzemnim vodama ispod jednog od reaktora oštećene japanske nuklearne elektrane Fukušima 10.000 puta je veći od dozvoljenog, saopštila je danas Tokijska elektroenergetska korporacija (TEPCO) koja upravlja nuklearkama.

Zagađena voda curi iz elektrane Fukušima 1 poslije oštećenja do kojeg je došlo nakon snažnog zemljotresa i cunamija 11. marta na sjeveroistoku Japana.

Zagađena voda već je dospjela u Tihi okean, a kako je TEPCO saopštio ranije danas, u morskoj vodi izmjerena je 4.385 puta veća koncentracija radioaktivnog joda (I-131) od dozvoljene.

Radioaktivni jod se brzo razlaže, a vrijeme poluraspada iznosi osam dana.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register