SPC dala precizne instrukcije pravoslavnim vjernicima u CG

Objavljeno: 30.03.2011, 17:47h

Mitropolija crnogorsko-primorska Srpske pravoslavne crkve (SPC) dala je danas precizne instrukcije pravoslavnim vjernicima u Crnoj Gori kako da popune popisni listić. Mitropolija u saopštenju "osobito skreće pažnju" pravoslavnim vjernicima da u rubrici u kojoj se traži izjašnjavanje o etničkoj, nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti upišu da su pravoslavni i objašnjava da će u suprotnom biti svrstani kao "druge religiozne grupe i time lišeni iskazivanja svog stvarnog vjerskog identiteta", prenosi Beta. Nekoliko dana uoči popisa Mitropolija poziva građane Crne Gore, prije svega pravoslavne vernike da se "bez straha i predrasuda, bilo kakve ideološke opterećenosti nasleđene ili stečene nasiljem nedavnog totalitarnog sistema i sadašnjim političko-ideološkim manipulisanjem, po savjesti i odgovornosti pred potomstvom – izjasne o vjerskoj, nacionalnoj i jezičkoj pripadnosti". Prema crnogorskom Ustavu, niko nije obavezan da se izjašnjava o svojim vjerskim i drugim uvjerenjima. Statističari su, prema popisnoj metodologiji i uputstvu, dužni da obavijeste građane koje popisuju da se na pitanja o nacionalnoj, etničkoj pripadnosti i vjeroispovesti ne moraju izjasniti, ali da treba da daju odgovor. Odgovorom se, kako je objašnjeno iz Monstata, smatra i iskaz "ne želim da se izasnim".

Mitropolija crnogorsko-primorska Srpske pravoslavne crkve (SPC) dala je danas precizne instrukcije pravoslavnim vjernicima u Crnoj Gori kako da popune popisni listić.

Mitropolija u saopštenju "osobito skreće pažnju" pravoslavnim vjernicima da u rubrici u kojoj se traži izjašnjavanje o etničkoj, nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti upišu da su pravoslavni i objašnjava da će u suprotnom biti svrstani kao "druge religiozne grupe i time lišeni iskazivanja svog stvarnog vjerskog identiteta", prenosi Beta.

Nekoliko dana uoči popisa Mitropolija poziva građane Crne Gore, prije svega pravoslavne vernike da se "bez straha i predrasuda, bilo kakve ideološke opterećenosti nasleđene ili stečene nasiljem nedavnog totalitarnog sistema i sadašnjim političko-ideološkim manipulisanjem, po savjesti i odgovornosti pred potomstvom – izjasne o vjerskoj, nacionalnoj i jezičkoj pripadnosti".

Prema crnogorskom Ustavu, niko nije obavezan da se izjašnjava o svojim vjerskim i drugim uvjerenjima.

Statističari su, prema popisnoj metodologiji i uputstvu, dužni da obavijeste građane koje popisuju da se na pitanja o nacionalnoj, etničkoj pripadnosti i vjeroispovesti ne moraju izjasniti, ali da treba da daju odgovor.

Odgovorom se, kako je objašnjeno iz Monstata, smatra i iskaz "ne želim da se izasnim".

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register