Rakčević: Sramota me jednako kao i prije 20 godina

Objavljeno: 30.03.2011, 15:10h

"Bez obzira što lično nijesam odćutao deportaciju 1992. godine – ni ja ni SDP, osjećam kao čovjek jednaku sramotu kao i prije 20 godina", rekao je za RSE Žarko Rakčević, koordinator Foruma 2010 i nekadašnji lider Socijaldemokratske partije CG. On je ubijeđen da je deportacija građana BiH islamske vjeroispovijesti bila dio crnogorske državne politike, a ne, kako se sada želi predstaviti, "neki ispad, greška ili nepromišljeni hir neposrednih izvršilaca". "Sramota me je zbog zločina nad 105 nedužnim ljudima, koji su tražili spas od rata za sebe i za svoje porodice. Sramota me zato što je taj zločina produkovan u ime Crne Gore, jer taj zločin suštinski su naredili njeni najviši državni funkcioneri. Sramota me je zbog toga što – bez obzira što lično smatram da je pokojni Pavle Bulatović, ministra unutrašnjih poslova, po meni snosi dio odgovornosti u lancu rukovođenja – je ovakvom presudom on posthumno jedini žigosan kao isključivi krivac i nalogodavac naredbe o deportaciji", kazao je Rakčević. Viši sud u Podgorici je juče izrekao oslobađajuću presudu grupi bivših visokih crnogorskih policijskih zvaničnika, optuženih za ratni zločin protiv civila, građana BiH koji su izbjegli u Crnu Goru, a odatle deportovani i predati vlastima bosanskih Srba, koji su većinu deportovanih muškaraca islamske vjeroispovijesti likvidirali.

"Bez obzira što lično nijesam odćutao deportaciju 1992. godine – ni ja ni SDP, osjećam kao čovjek jednaku sramotu kao i prije 20 godina", rekao je za RSE Žarko Rakčević, koordinator Foruma 2010 i nekadašnji lider Socijaldemokratske partije CG.

On je ubijeđen da je deportacija građana BiH islamske vjeroispovijesti bila dio crnogorske državne politike, a ne, kako se sada želi predstaviti, "neki ispad, greška ili nepromišljeni hir neposrednih izvršilaca".

"Sramota me je zbog zločina nad 105 nedužnim ljudima, koji su tražili spas od rata za sebe i za svoje porodice. Sramota me zato što je taj zločina produkovan u ime Crne Gore, jer taj zločin suštinski su naredili njeni najviši državni funkcioneri. Sramota me je zbog toga što – bez obzira što lično smatram da je pokojni Pavle Bulatović, ministra unutrašnjih poslova, po meni snosi dio odgovornosti u lancu rukovođenja – je ovakvom presudom on posthumno jedini žigosan kao isključivi krivac i nalogodavac naredbe o deportaciji", kazao je Rakčević.

Viši sud u Podgorici je juče izrekao oslobađajuću presudu grupi bivših visokih crnogorskih policijskih zvaničnika, optuženih za ratni zločin protiv civila, građana BiH koji su izbjegli u Crnu Goru, a odatle deportovani i predati vlastima bosanskih Srba, koji su većinu deportovanih muškaraca islamske vjeroispovijesti likvidirali.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register