MANS traži smjenu prvog crnogorskog policajca

Objavljeno: 30.03.2011, 12:35h

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) je pozvala premijera Igora Lukšića da razriješi dužnosti direktora Uprave policije Veselina Veljovića, koga smatra lično odgovornim "za trogodišnji nezakonit rad policije i kršenje Ustavom garantovanih prava na privatnost građana Crne Gore".

"Odluka Agencije za zaštitu ličnih podataka je potvrdila sumnje MANS-a da je policija godinama nezakonito pristupala podacima u posjedu telekomunikacionih operatera, uz puno znanje i uključenost direktora policije, a da su sporazumi zaključeni sa M-telom i Telekomom suprotni Ustavu i zakonu", ocjenjuje MANS u saopštenju koje potpisuje izvršna direktorka Vanja Ćalović.

Agencija za zaštitu ličnih podataka je zabranila crnogorskim mobilnim operaterima da Upravi policije ubuduće daju telefonske listinge i druge podatke o telekomunikacionom saobraćaju njihovih korisnika, bez naloga nadležnog pravosudnog organa.

Direktor te Agencije Bojan Obrenović je saopštio da je mobilnim operaterima M:tel i Crnogorskim Telekom dat rok od pet dana da otklone nepravilnosti u obradi ličnih podataka, koje se odnose na potpisane Sporazume o saradnji sa Upravom policije, jer se procjenjuje da su oni sačinjeni na nezakonit način.

MANS podjeća na to da je Uprava policije potpisala sa operaterima mobilne telefonije M-tel i Telekom sporazume koji su omogućili policiji da samostalno, arbitrerno i neograničeno krši pravo na privatnost, da krši tajnost telefonskih razgovora i prepiske, iako se to može propisati isključivo zakonom i na osnovu odluke suda.

Sa druge strane, navodi MANS, korisnicima usluga tih telekomunikacionih kompanija nije dostupna "djelotvorna kontrola" na koju po vladavini zakona građani imaju pravo i koja bi mogla ograničiti dato miješanje na ono što je "neophodno u demokratskom društvu", kao što to propisuje Evropska Konvencija za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register