Forca traži istragu o finansijama opštine Ulcinj

Objavljeno: 30.03.2011, 13:21h

Forca, najjača opoziciona partija u opštini Ulcinj, traži poništenje odluke o izmjenama i dopunama odluke o Budžetu opštine Ulcinj za 2010.godinu, i predlaže pokretanju skupštinske istrage o finasijskom stanju u opštini. "Donošenje Odluke o izmjenama i dopunama odluke o budžetu opštine Ulcinj za 2010. godinu nakon isteka kalendarske godine je u suprotnosti sa članom 4. Zakona o budžetu. Ova Odluka je, takođe, u suprotnosti sa članom 39, tačka 2, Zakona o finansiranju lokalne samouprave kojom je propisano da se Budžet opštine donosi za fiskalnu godinu koja traje od 1. januara do 31. decembra kalendarske godine", obrazložila je Forca. Forca ocjenjuje da je pomenuta odluka "potpuno poremetila namjeravani način korišćenja budžetskih sredstava i predstavlja ozbiljnu pretnju realizacije već utvrdjenih obaveza od strane korisnika tih sredstava". "Došli smo do saznanja da je Opština Ulcinj u velikom deficitu i da ima ogromne neizmirene obaveze, kako prema radnicimi tako i prema povjeriocima i ostalim korisnicima budžeskih sredstava. Obzirom da se radi o iznosima izraženim milionima eura, neohodno je pristupiti skupštinkoj istrazi kako bi se spriječila blokada ne samo računa, već i ukupno funkcionisanje sistema", obrazlaže Forca predlog odluke o pokretanju skupštinske finansijske istrage. Prema predlogu Force, istragom treba da budu obuhvaćena i javna preduzeća čiji je osnivač Skupština opštine Ulcinj, jer u posljednje četri godine nije usvojen nijedan izvještaj o radu tih preduzeća, bez obzira na zakonsku obavezu.

Forca, najjača opoziciona partija u opštini Ulcinj, traži poništenje odluke o izmjenama i dopunama odluke o Budžetu opštine Ulcinj za 2010.godinu, i predlaže pokretanju skupštinske istrage o finasijskom stanju u opštini.

"Donošenje Odluke o izmjenama i dopunama odluke o budžetu opštine Ulcinj za 2010. godinu nakon isteka kalendarske godine je u suprotnosti sa članom 4. Zakona o budžetu. Ova Odluka je, takođe, u suprotnosti sa članom 39, tačka 2, Zakona o finansiranju lokalne samouprave kojom je propisano da se Budžet opštine donosi za fiskalnu godinu koja traje od 1. januara do 31. decembra kalendarske godine", obrazložila je Forca.

Forca ocjenjuje da je pomenuta odluka "potpuno poremetila namjeravani način korišćenja budžetskih sredstava i predstavlja ozbiljnu pretnju realizacije već utvrdjenih obaveza od strane korisnika tih sredstava".

"Došli smo do saznanja da je Opština Ulcinj u velikom deficitu i da ima ogromne neizmirene obaveze, kako prema radnicimi tako i prema povjeriocima i ostalim korisnicima budžeskih sredstava. Obzirom da se radi o iznosima izraženim milionima eura, neohodno je pristupiti skupštinkoj istrazi kako bi se spriječila blokada ne samo računa, već i ukupno funkcionisanje sistema", obrazlaže Forca predlog odluke o pokretanju skupštinske finansijske istrage.

Prema predlogu Force, istragom treba da budu obuhvaćena i javna preduzeća čiji je osnivač Skupština opštine Ulcinj, jer u posljednje četri godine nije usvojen nijedan izvještaj o radu tih preduzeća, bez obzira na zakonsku obavezu.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register