Skoplje: Susret islamskih lidera Balkana

Objavljeno: 29.03.2011, 21:23h

Balkan mora ostati brana od radikalnog islama prema Evropi, a u tome glavnu ulogu igraju islamske zajednice, ali i politička rukovodstva koja ne smiju dozvoliti da radikalni islam dobije političku podršku, zaključeno je na današnjem susretu lidera islamskih zajednica u regiji. Petom susretu lidera islamskih zajednica, koji je održan u Skoplju, prisustvovali su predstavnici islamskih zajednica Makedonije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Albanije, Grčke, Bugarske, Rumunije i Turske. Opasnost od vjerskog fundamentalizma postoji, ali to su zasad pojedine male grupe, koje preko raznih donacija moćnih finansijera pokušavaju već 15 godina da se infiltriraju u institucije, rečeno je na sastanku. Vjerske zajednice mogu same kontrolisati radikale struje, time što bi ih pridobili na svoju stranu, ali opasnost postoji ukoliko oni dobiju političku podršku, smatraju islamski vjerski lideri. "Islam je toliko duboko ukorijenjen na Balkanu, pa će i izazovi s kojim se trenutno suočavamo proći kao jedna vrsta pljuska koji je zadesio Balkan, ali dugoročno ne mogu ostaviti nikakve posljedice ako politika ostane postrani", zaključeno je na skupu, prenosi Fena. Prošle godine britanske bezbijednosne službe procijenile su da su Makedonija, Kosovo i Bosna tri destinacije koje su koridor za radikalni islam ka Evropi. Učesnici današnjeg skupa islamskih lidera u regiji potpisali su zajedničku deklaraciju čije osnove su suživot i tolerancija.

Balkan mora ostati brana od radikalnog islama prema Evropi, a u tome glavnu ulogu igraju islamske zajednice, ali i politička rukovodstva koja ne smiju dozvoliti da radikalni islam dobije političku podršku, zaključeno je na današnjem susretu lidera islamskih zajednica u regiji.

Petom susretu lidera islamskih zajednica, koji je održan u Skoplju, prisustvovali su predstavnici islamskih zajednica Makedonije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Albanije, Grčke, Bugarske, Rumunije i Turske.

Opasnost od vjerskog fundamentalizma postoji, ali to su zasad pojedine male grupe, koje preko raznih donacija moćnih finansijera pokušavaju već 15 godina da se infiltriraju u institucije, rečeno je na sastanku.

Vjerske zajednice mogu same kontrolisati radikale struje, time što bi ih pridobili na svoju stranu, ali opasnost postoji ukoliko oni dobiju političku podršku, smatraju islamski vjerski lideri.

"Islam je toliko duboko ukorijenjen na Balkanu, pa će i izazovi s kojim se trenutno suočavamo proći kao jedna vrsta pljuska koji je zadesio Balkan, ali dugoročno ne mogu ostaviti nikakve posljedice ako politika ostane postrani", zaključeno je na skupu, prenosi Fena.

Prošle godine britanske bezbijednosne službe procijenile su da su Makedonija, Kosovo i Bosna tri destinacije koje su koridor za radikalni islam ka Evropi.

Učesnici današnjeg skupa islamskih lidera u regiji potpisali su zajedničku deklaraciju čije osnove su suživot i tolerancija.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register