GlobalPost: Tačijevim prijateljima u SAD sve neprijatnije

by | mar 29, 2011 | Novosti | 0 comments

Kriminal u koji je bila umiješana vladajuća klasa na Kosovu bio je u proteklih 11 godina uglavnom ignorisan u SAD, NATO i Ujedinjenim nacijama, a u nekim slučajevima bile su osujećene krivične istrage protiv bivišh ključnih ljudi bivše Oslobodilačke vojske Kosova, piše GlobalPost.

U članku koji je za tu online agenciju, sa sjedištem u Bostonu, napisao Matt McAlester, dobitnik Pulitzerove nagrade, konstatuje se da su SAD, NATO i UN vjerovali da je održavanje mira na Kosovu prioritet koji je važniji i od ispitivanja optužbi za najužasnija kršenja ljudskih prava.

U tekstu iz Prištine, napisanom poslije tromjesečnog istraživanja, podsjeća se da su se optužbe protiv kosovskog premijera Hašima Tačija i njegovih saradnika našle u centru pažnje javnosti u decembru, nakon što je objavljen izvještaj Dicka Martyja, izvjestioca Savjeta Evrope.

Agencija navodi, pozivajući se na obavještajne izvještaje NATO-a u koje je imala uvid, da se o Tačijevim vezama s organizovanim kriminalom znalo još u vrijeme Billa Clintona.

0 Comments

Submit a Comment