Inflacija u eurozoni viša od očekivane

Objavljeno: 31.01.2011, 13:38h

Stopa inflacije je u 17 zemalja koje kao valutu koriste euro porasla u januaru više nego što se očekivalo, pokazali su danas preliminarni podaci zavoda za statistiku Evropske unije, Eurostata, a to bi moglo da podstakne spekulacije da će Evropska centralna banka (ECB) morati da povisi ključnu kamatnu stopu ranije nego što se očekivalo. U saopštenju Eurostata se navodi da je inflacija u eurozoni u januaru porasla na 2,4 posto na godišnjem nivou, nakon 2,2 posto iz decembra, dok su analitičari očekivali da će stopa iznositi 2,3 posto, prenio je Reuters. ECB želi da održi inflaciju na nivou ispod, ali blizu dva posto. Ta institucija je saopštila da očekuje da će narednih mjeseci inflacija biti viša od tog cilja, pri čemu će vrhunac od 2,4 posto dostići u martu, a kasnije će početi da usporava. Eurostat nije naveo preciznije razloge za ubrzanje stope inflacije u januaru, ali ekonomisti to objašnjavaju poskupljenjem energenata i hrane.

Stopa inflacije je u 17 zemalja koje kao valutu koriste euro porasla u januaru više nego što se očekivalo, pokazali su danas preliminarni podaci zavoda za statistiku Evropske unije, Eurostata, a to bi moglo da podstakne spekulacije da će Evropska centralna banka (ECB) morati da povisi ključnu kamatnu stopu ranije nego što se očekivalo.

U saopštenju Eurostata se navodi da je inflacija u eurozoni u januaru porasla na 2,4 posto na godišnjem nivou, nakon 2,2 posto iz decembra, dok su analitičari očekivali da će stopa iznositi 2,3 posto, prenio je Reuters.

ECB želi da održi inflaciju na nivou ispod, ali blizu dva posto. Ta institucija je saopštila da očekuje da će narednih mjeseci inflacija biti viša od tog cilja, pri čemu će vrhunac od 2,4 posto dostići u martu, a kasnije će početi da usporava.

Eurostat nije naveo preciznije razloge za ubrzanje stope inflacije u januaru, ali ekonomisti to objašnjavaju poskupljenjem energenata i hrane.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register