Vojadžer na granici Sunčevog sistema

Objavljeno: 31.12.2010, 20:14h

Istorijska sonda "vojadžer", posle putovanja dugog 33 godine, spremna je, piše Ansa, da postane prva letelica koju je napravio čovjek, a koja će stići do međuzvjezdanog prostora, na udaljenostid čak 115 puta većoj nego što je od Zemlje do Sunca, ili preko 16 milijardi kilometara. To je korak u nepoznato bez presedana, koji je Nasa napravila 1977.godine kada je prema Jupiteru i Saturnu lansirala sondu, koja se od početka smatra porukom o čovječanstvu. Sa sondom u nepoznat prostor putuje i zlatni disk, tzv. "vojadžerova zlatna ploča" na kojoj su snimljene slike i zvuci sa Zemlje, i predstavlja neku vrstu Zemljine vizit karte. Iako još nema sigurnog dokaza, stručnjaci iz Nase ubijeđeni su da se sonda nalazi vrlo blizu tačke zvane "heliopauza", u kojoj vjetar sa Sunca biva zaustavljen usled magnetnog polja iz spoljašnjeg kosmosa, koje vjerovatno potiče od eksplozije super nove od prije 10 miliona godina. Uskoro će "vojadžer 1" stići i sonda "vojadžer 2", koja se trenutno nalazi na udaljenosti od 14 milijardi kilometara od Zemlje. Prema mišljenju eksperata, biće potrebna najmanje godina dana obrade podataka da bi se dobila definitivna potvrda da je "vojadžer 1" prešao heliopauzu, koja predstavlja nedefinisanu barijeru. Ali, to neće značiti i kraj misije, jer će Nasa nastaviti da prima podatke sa oba "vojadžera" do 2020. ili 2025. godine, dokle treba da traju baterije.

Istorijska sonda "vojadžer", posle putovanja dugog 33 godine, spremna je, piše Ansa, da postane prva letelica koju je napravio čovjek, a koja će stići do međuzvjezdanog prostora, na udaljenostid čak 115 puta većoj nego što je od Zemlje do Sunca, ili preko 16 milijardi kilometara.

To je korak u nepoznato bez presedana, koji je Nasa napravila 1977.godine kada je prema Jupiteru i Saturnu lansirala sondu, koja se od početka smatra porukom o čovječanstvu.

Sa sondom u nepoznat prostor putuje i zlatni disk, tzv. "vojadžerova zlatna ploča" na kojoj su snimljene slike i zvuci sa Zemlje, i predstavlja neku vrstu Zemljine vizit karte.

Iako još nema sigurnog dokaza, stručnjaci iz Nase ubijeđeni su da se sonda nalazi vrlo blizu tačke zvane "heliopauza", u kojoj vjetar sa Sunca biva zaustavljen usled magnetnog polja iz spoljašnjeg kosmosa, koje vjerovatno potiče od eksplozije super nove od prije 10 miliona godina.

Uskoro će "vojadžer 1" stići i sonda "vojadžer 2", koja se trenutno nalazi na udaljenosti od 14 milijardi kilometara od Zemlje.

Prema mišljenju eksperata, biće potrebna najmanje godina dana obrade podataka da bi se dobila definitivna potvrda da je "vojadžer 1" prešao heliopauzu, koja predstavlja nedefinisanu barijeru.

Ali, to neće značiti i kraj misije, jer će Nasa nastaviti da prima podatke sa oba "vojadžera" do 2020. ili 2025. godine, dokle treba da traju baterije.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register