Ubica Vukotić saslušan pa pušten u N.Sadu

by | dec 31, 2010 | Novosti | 0 comments

Prema njenim riječima, nakon uvida u spise i saslušanja, konstatovano je da ne postoji osnov za određivanje pritvora, jer će mu po osnovu delegiranja nadležnosti Ministarstva pravde, Viši sud u Novom Sadu suditi u ponovljenom postupku za djelo za koje je osuđen u Crnoj Gori.

Vukotić je juče uhapšen po Interpolovoj potjernici koju je za njim raspisala Crna Gora.

Vukotić je osuđen zbog ubistva Duška Boškovića, pomorca iz Kotora, i ranjavanja Vladimira Pavićevića u diskoteci Fleš u Prčnju.

Vukotić je u javnosti često kvalifikovan kao vođa podzemlja, odgovoran za više likvidacija u zemlji i inostranstvu.

U decembru 2008. iz zatvora u Belgiji, u kojem je proveo dvije godine po optužbi da je po nalogu DB u Briselu ubio političkog emigranta i agenta CIA Envera Hadrijua, Vukotić je izručen Srbiji.

Pod specijalnim mjerama pratnje i po rješenju o pritvoru koji mu je određen u istrazi ubistva u Nani, Vukotić je odmah po slijetanju na beogradski aerodrom sproveden u zatvor u Bačvanskoj ulici. Samo nekoliko sati nakon ekstradicije, Vukotićevo ime ponovo se našlo u centru zbivanja.

"Pod uticajem određenih funkcionera SPS, Vukotić je ekspresno dobio srpsko državljanstvo, čime se osigurao od izručenja Crnoj Gori. Pod javnosti nejasnim okolnostima, u septembru prošle godine pušten je iz zatvora, čime je posle potpisivanja sporazuma sa Crnom Gorom postao i kamen spoticanja saradnje zvaničnog Beograda i Podgorice", kaže izvor beogradskog dnevnika Blic iz vrha MUP Srbije.

Vukotićevo ime se našlo se na prvom spisku osoba čije je izručenje zatražila Crna Gora.

"Srbija je zamerala Crnoj Gori što ne hapsi glavnog Šarićevog saradnika Gorana Sokovića, protiv kog se vodi postupak u Beogradu. Neformalno, Crna Gora je na to odgovarala upravo imenom Veselina Vukotića, zamerajući Srbiji što mu je dala državljanstvo i pustila ga iz zatvora", kaže isti izvor.

On navodi da je Vukotić poslije puštanja na slobodu često boravio u jednom hotelu u Novom Sadu, da bi mu se, poslije potpisivanja sporazuma, izgubio trag.

Vukotićev kriminalni dosije počeo je da se ispisuje krivičnim djelima još osamdesetih godina.

"Bio je saradnik srpske tajne policije, za koju je u Evropi izvršavao zadatke od ‘najvišeg državnog interesa’. Zatim je osumnjičen da je 1990. godine u Briselu sa dva hica iz pištolja ubio Envera Hadrijua, koji je bio u diplomatskom automobilu. Ubistvo je izazvalo veliku pažnju, jer je Hadriju navodno kod sebe imao listu sa imenima 32 osobe koje je srpska policija ubila za vrijeme "prodemokratskih" demonstracija na Kosovu.

Zbog ovog zločina, Vukotić je uhapšen 16 godina kasnije na madridskom aerodromu. Uhapšen je sa lažnim hrvatskim pasošem, čiji je registarski broj za jedan veći od pasoša hrvatskog generala Ante Gotovine.

Interesantno je da je, samo mjesec dana poslije ubistva u Briselu, u kafiću Nana u beogradskom naselju Senjak ubijen bokser Andrija Lakonić. U trenutku ubistva, u Nani su bili Vukotić, Darko Ašanin i inspektor beogradske policije Miroslav Bižić.

Naredne noći, Vukotić je pobjegao u SAD, Ašanin je završio u zatvoru, a s njim se na optuženičkoj klupi našao i Bižić zbog zloupotrebe položaja.

Na suđenju je Bižić prvi put javno potvrdio saradnju službe bezbjednosti sa beogradskim kriminalcima koji su u inostranstvu kao saradnici tajne policije ubijali političke emigrante.

Ašanin i Bižić su oslobođeni krivice i kasnije ubijeni, dok je za Vukotićem raspisana potjernica. Potjernica je aktivirana tek 2000. godine, kada je Rade Marković sklonjen iz DB, piše Blic.

0 Comments

Submit a Comment