Sjutra počinje Dakar reli

Objavljeno: 31.12.2010, 22:15h

Sjutra u Buenos Ajresu počinje 33. Reli Dakar, koji će treći put zaredom biti održan u Argentini i Čileu. Najteži reli na svijetu ima 14 etapa, a dug je više od 9.500 kilometara. Takmičari će preći preko Anda i kroz pustinju Atakamu, a nekoliko etapa biće voženo po pijesku. Na ovom, 33. reliju učestvovaće 430 vozila u četiri kategorije – automobili, kamioni, motocikli i kvadovi. To je za 20 odsto više nego prošle godine. U konkurenciji automobila prijavljeno je 146 posada, predviđeno je da startuje 183 motociklista i 68 kamiona. Reli Dakar je 2008. godine iz bezbijednosnih razloga premješten iz Afrike u Južnu Ameriku, a poslednje dvije godine u konkurenciji automobila trijumfovalo je Folksvagen. Lane je slavio Španac Karlos Sains, bivši dvostruki prvak svijeta u reliju. U konkurenciji motociklista ove sezone ne mogu da se voze motori jači od 450 kubika. Titulu brani Francuz Siril Despre, a najveći konkurent trebalo bi da mu bude Španac Mark Koma, koji je pobjeđivao 2006. i 2009. godine. Trka će se završiti 16. januara do kada će vozači u Argentini i Čileu preći stazu dugu 9.500 kilometara. Subotnji start je više svečani, pa će takmičari preći 370 kilometara do Viktorije gdje će se pripremiti za nedjeljno cjelodnevno takmičenje. Prošle sezone na Dakar reliju, koji se i treći put uzastopno vozi u Južnoj Americi, vozilo je 363 takmičara. Najveći porast zabilježen je upravo u konkurenciji motora – prošle sezone njih je vozio 151 vozač, ove će biti 183 učesnika.

Sjutra u Buenos Ajresu počinje 33. Reli Dakar, koji će treći put zaredom biti održan u Argentini i Čileu.

Najteži reli na svijetu ima 14 etapa, a dug je više od 9.500 kilometara. Takmičari će preći preko Anda i kroz pustinju Atakamu, a nekoliko etapa biće voženo po pijesku.

Na ovom, 33. reliju učestvovaće 430 vozila u četiri kategorije – automobili, kamioni, motocikli i kvadovi. To je za 20 odsto više nego prošle godine. U konkurenciji automobila prijavljeno je 146 posada, predviđeno je da startuje 183 motociklista i 68 kamiona.

Reli Dakar je 2008. godine iz bezbijednosnih razloga premješten iz Afrike u Južnu Ameriku, a poslednje dvije godine u konkurenciji automobila trijumfovalo je Folksvagen. Lane je slavio Španac Karlos Sains, bivši dvostruki prvak svijeta u reliju.

U konkurenciji motociklista ove sezone ne mogu da se voze motori jači od 450 kubika. Titulu brani Francuz Siril Despre, a najveći konkurent trebalo bi da mu bude Španac Mark Koma, koji je pobjeđivao 2006. i 2009. godine.

Trka će se završiti 16. januara do kada će vozači u Argentini i Čileu preći stazu dugu 9.500 kilometara.

Subotnji start je više svečani, pa će takmičari preći 370 kilometara do Viktorije gdje će se pripremiti za nedjeljno cjelodnevno takmičenje.

Prošle sezone na Dakar reliju, koji se i treći put uzastopno vozi u Južnoj Americi, vozilo je 363 takmičara.

Najveći porast zabilježen je upravo u konkurenciji motora – prošle sezone njih je vozio 151 vozač, ove će biti 183 učesnika.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register