Od ponoći Mađarska predsjedava EU

Objavljeno: 31.12.2010, 21:24h

Mađarska od ponoći preuzima predsjedavanje Evropskom unijom, a među važne stavke je uvrstila ulazak u članstvo EU zemalja Zapadnog Balkana, iako je Budimpešta svjesna da prema tome i dalje postoje otpori u Uniji. "Evropa treba da ostane otvorena prema onim zemljama koje ispune nužna mjerila", ističe se u programu mađarskog predsedništva EU. Posebno se naglašava i da se to odnosi na one zemlje koje su "spremne i odlučne da osnaže vladavinu zakona, demokratiju i ljudska prava, da usvoje i sprovedu pravne tekovine" Evropske unije. Budimpešta je u programu svog predsedavanja EU posebno istakla nužnost ekonomsko-finansijskog oporavka Evropske unije i otvaranja novih radnih mjesta. Među prioritetima su i dugoročna energetska bezbijednost i stvaranje sigurne mreže energetskog snabdijevanja među članicama EU, kao i usvajanje razvojne strategije za područje Dunava.

Mađarska od ponoći preuzima predsjedavanje Evropskom unijom, a među važne stavke je uvrstila ulazak u članstvo EU zemalja Zapadnog Balkana, iako je Budimpešta svjesna da prema tome i dalje postoje otpori u Uniji.

"Evropa treba da ostane otvorena prema onim zemljama koje ispune nužna mjerila", ističe se u programu mađarskog predsedništva EU.

Posebno se naglašava i da se to odnosi na one zemlje koje su "spremne i odlučne da osnaže vladavinu zakona, demokratiju i ljudska prava, da usvoje i sprovedu pravne tekovine" Evropske unije.

Budimpešta je u programu svog predsedavanja EU posebno istakla nužnost ekonomsko-finansijskog oporavka Evropske unije i otvaranja novih radnih mjesta.

Među prioritetima su i dugoročna energetska bezbijednost i stvaranje sigurne mreže energetskog snabdijevanja među članicama EU, kao i usvajanje razvojne strategije za područje Dunava.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register