Danas presuda za zločine u Bukovici

Objavljeno: 31.12.2010, 13:21h

Danas je za 14 sati u bjelopoljskom Višem sudu zakazano izricanje presude okrivljenima za zločine protiv čovječnosti u Bukovici kod Pljevalja, početkom devedesetih godina. U tom procesu, optužnicom koju je državno tužilastvo podiglo u aprilu, obuhvaćeno je sedam biviših pripadnika Vojske Jugoslavije i tadašnjeg MUP-a, odnosno Centra bezbijednosti Pljevlja. Pljevljak Radiša Đuković, Slobodan Cvetković, Đorđije Gogić, Milorad Brković, pripadnik rezervnog vojnog sastava, te Slaviša Svrkota i Radoman Šubarić, pripadnici rezervnog sastava policije, okrivljeni su da su u vrijeme rata u Bosni i Hercegovini kršili pravila međunarodnog prava 1992. i 1993. godine na području Bukovice, te da su, prema optužnici, u okviru šireg i sistematskog napada protiv civilnog stanovništva bošnjačko-muslimanske nacionalnosti nehumano postupali prema građanima islamske vjeroispovjesti "zlostavljajući ih, prouzrokujući im teške patnje, ugrožavajući im zdravlje i tjelesni integritet", podsjeća RSE. U pljevaljskoj Bukovici ’92. i ’93. godine  osam osoba  je ubijeno, nekoliko desetina kuća je zapaljeno i opljačkano, a nekoliko stotina Bošnjaka protjerano iz  domova.

Danas je za 14 sati u bjelopoljskom Višem sudu zakazano izricanje presude okrivljenima za zločine protiv čovječnosti u Bukovici kod Pljevalja, početkom devedesetih godina.

U tom procesu, optužnicom koju je državno tužilastvo podiglo u aprilu, obuhvaćeno je sedam biviših pripadnika Vojske Jugoslavije i tadašnjeg MUP-a, odnosno Centra bezbijednosti Pljevlja.

Pljevljak Radiša Đuković, Slobodan Cvetković, Đorđije Gogić, Milorad Brković, pripadnik rezervnog vojnog sastava, te Slaviša Svrkota i Radoman Šubarić, pripadnici rezervnog sastava policije, okrivljeni su da su u vrijeme rata u Bosni i Hercegovini kršili pravila međunarodnog prava 1992. i 1993. godine na području Bukovice, te da su, prema optužnici, u okviru šireg i sistematskog napada protiv civilnog stanovništva bošnjačko-muslimanske nacionalnosti nehumano postupali prema građanima islamske vjeroispovjesti "zlostavljajući ih, prouzrokujući im teške patnje, ugrožavajući im zdravlje i tjelesni integritet", podsjeća RSE.

U pljevaljskoj Bukovici ’92. i ’93. godine  osam osoba  je ubijeno, nekoliko desetina kuća je zapaljeno i opljačkano, a nekoliko stotina Bošnjaka protjerano iz  domova.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register