Makedonija: Vjerski lideri protiv gej brakova

Objavljeno: 30.12.2010, 19:40h

Vjerski lideri u Makedoniji tražili su od vlade da spriječi sklapanje brakova među ljudima istog pola tako što će u Ustavu izmijeniti definiciju braka. U zajedničkom saopštenju najviših vjerskih zvaničnika iz Makedonske pravoslavne crkve, katoličkih crkava, kao i iz muslimanske i jevrejske zajednice navodi se da brak treba definisati "kao zajednicu muškarca i žene". Vjerske vođe će o tome razgovarati sa makedonskim predsjednikom Đorđem Ivanovom. Homoseksualizam je legalan u Makedoniji, ali ne i istopolni brakovi, a pripadnici gej populacije često se suočavaju sa poniženjima, diskriminacijom prilikom zapošljavanja i maltretiranjima policije, podsjeća Beta. EU i grupe za zaštitu ljudskih prava kritikovali su ove godine Skoplje zbog toga što u novom zakonu o ljudskim pravima nije zabranilo diskriminaciju po osnovu seksualne orijentacije.

Vjerski lideri u Makedoniji tražili su od vlade da spriječi sklapanje brakova među ljudima istog pola tako što će u Ustavu izmijeniti definiciju braka.

U zajedničkom saopštenju najviših vjerskih zvaničnika iz Makedonske pravoslavne crkve, katoličkih crkava, kao i iz muslimanske i jevrejske zajednice navodi se da brak treba definisati "kao zajednicu muškarca i žene".

Vjerske vođe će o tome razgovarati sa makedonskim predsjednikom Đorđem Ivanovom.

Homoseksualizam je legalan u Makedoniji, ali ne i istopolni brakovi, a pripadnici gej populacije često se suočavaju sa poniženjima, diskriminacijom prilikom zapošljavanja i maltretiranjima policije, podsjeća Beta.

EU i grupe za zaštitu ljudskih prava kritikovali su ove godine Skoplje zbog toga što u novom zakonu o ljudskim pravima nije zabranilo diskriminaciju po osnovu seksualne orijentacije.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register