Dodik: Uskoro tužba protiv Ešdauna

by | dec 30, 2010 | Novosti | 0 comments

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da će RS uskoro sudu u Velikoj Britaniji podnijeti tužbu protiv bivšeg visokog predstavnika Pedija Ešdauna zbog toga što je tokom svog mandata u BiH zloupotrebljavao ovlaštćenja i radio protiv RS.

"Krajem januara ili početkom februara sudu u Britaniji podnijećemo tužbu protiv Pedija Ešdauna i njegovog arogantnog ponašanja i kršenja međunarodnog sporazuma", kazao je Dodik novinarima u Banja Luci, prenosi Beta.

Prema njegovim riječima, Vlada RS je u saradnji sa advokatskim timom pripremila svu dokumentaciju i dokaze o "protivpravnom djelovanju" Ešdauna u vrijeme dok je bio visoki predstavnik u BiH.

Dodik je najavio da će u dokaze biti uvršćena i svjedočenja ljudi "koji su imali posledice zbog onog što je nepravno radio Ešdaun".

Bivši visoki predstavnik je u julu 2004. godine u jednom danu smijenio više od 60 funkcionera Srpske demokratske stranke, zabranio im političko i javno djelovanje zbog sumnji da krše Dejtonski sporazum i čine mrežu podrške haškom optuženiku Radovanu Karadžiću.

0 Comments

Submit a Comment