Rtu Arza prijeti okivanje u beton

Objavljeno: 31.10.2010, 19:39h

Investitori namjeravaju da preobraze netaknuti rt Arza na ulazu u Bokokotorski zaliv u betonsko turističko odmaralište, izazivajući proteste civilnog sektora. Ukoliko ne budu ograničeni urbanističkom studijom koja treba da bude gotova u decembru, RCG Invest, zajedničko preduzeće Marka Latinovića i njegovog ruska partnera će austro-ugarsku tvrđavu iz 19. vijeka, sada okruženu morem i vegetacijom, pretvoriti u centralnu tačku rezidencijalnog turističkog naselja koje će se prostirati na 45.000 metara kvadratnih, javlja balkaninsight.com. I dok investitori entuzijastipčki njavljuju da će projekat datiu novi sjaj čitavoj crnogorskoj turističkoj ponudi, lokalni arhitekti i članovi civilnog sektora su šokirani količinom betona koju investitori namjeravaju da ugrade u netaknuto prirodno okruženje tvrđave. Eksperti tvrde da je vegetacija koja okružuje tvrđavu sastavni dio utvrđenja, te da, prema tome, ne bi smjelo biti gradnje u neposrednoj blizini tvrđave. "Ako ovaj projekt bude odobren, Arza će biti potpuno pojedena od betona, a širi prostor oko nje će izgubiti svoje prirodne, kulturne i istorijske vrijednosti", kazala je za Balkan Insight Sandra Kapetanović, arhitektica i koordinatorka NVO Expeditio iz Kotora. Balkan Insight  napominje da je crnogorsko Ministarstvo urbanizma i zaštite životne sredine ignorisalo desetine poziva i e-mailove koji su mu poslati u posljednjih mjesec dana, a koja su sadržavali pitanja u vezi sa investicionim planovima za Arzu. Radio Slobodna Evropa je prije dvije godine upozoravala da je morsko dobro rta Arza ruski investitor Junik Trejd pripojio svojoj parceli uz ćutanje države i opštine Herceg Novi. RSE je podsjetila da je riječ o istoj firmi koja je izgradila Rusko selo nadomak Budve bez ijedne građevinske dozvole. Junik Trejd je, inače, firma koju mediji dovode u vezu sa najvećom aferom pranja novca u Rusiji, podsjetila je RSE.

Investitori namjeravaju da preobraze netaknuti rt Arza na ulazu u Bokokotorski zaliv u betonsko turističko odmaralište, izazivajući proteste civilnog sektora.

Ukoliko ne budu ograničeni urbanističkom studijom koja treba da bude gotova u decembru, RCG Invest, zajedničko preduzeće Marka Latinovića i njegovog ruska partnera će austro-ugarsku tvrđavu iz 19. vijeka, sada okruženu morem i vegetacijom, pretvoriti u centralnu tačku rezidencijalnog turističkog naselja koje će se prostirati na 45.000 metara kvadratnih, javlja balkaninsight.com.

I dok investitori entuzijastipčki njavljuju da će projekat datiu novi sjaj čitavoj crnogorskoj turističkoj ponudi, lokalni arhitekti i članovi civilnog sektora su šokirani količinom betona koju investitori namjeravaju da ugrade u netaknuto prirodno okruženje tvrđave.

Eksperti tvrde da je vegetacija koja okružuje tvrđavu sastavni dio utvrđenja, te da, prema tome, ne bi smjelo biti gradnje u neposrednoj blizini tvrđave.

"Ako ovaj projekt bude odobren, Arza će biti potpuno pojedena od betona, a širi prostor oko nje će izgubiti svoje prirodne, kulturne i istorijske vrijednosti", kazala je za Balkan Insight Sandra Kapetanović, arhitektica i koordinatorka NVO Expeditio iz Kotora.

Balkan Insight  napominje da je crnogorsko Ministarstvo urbanizma i zaštite životne sredine ignorisalo desetine poziva i e-mailove koji su mu poslati u posljednjih mjesec dana, a koja su sadržavali pitanja u vezi sa investicionim planovima za Arzu.

Radio Slobodna Evropa je prije dvije godine upozoravala da je morsko dobro rta Arza ruski investitor Junik Trejd pripojio svojoj parceli uz ćutanje države i opštine Herceg Novi. RSE je podsjetila da je riječ o istoj firmi koja je izgradila Rusko selo nadomak Budve bez ijedne građevinske dozvole. Junik Trejd je, inače, firma koju mediji dovode u vezu sa najvećom aferom pranja novca u Rusiji, podsjetila je RSE.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply