Izrael tvrdi da se samo branio (video)

Objavljeno: 31.05.2010, 21:46h

Izraelci su objavili videosnimak na kojoj se, navodno, vidi da su s pucnjavom počeli aktivisti koji su dvojici komandosa oteli pištolje, a pokazali su i zaplijenjene noževe i drugo hladno oružje. TV stanica Al-Jazeera, čiji su se reporteri nalazili na brodu predvodniku, izvijestila je da su izraelske snage napale humanitarni konvoj i ranile kapetana. Izraelska vojska je sinoć zaustavila i blokirala najmanje jedan iz konvoja brodova koji u Pojas Gaze nose humanitarnu pomoć, a najmanje 19 osoba je poginulo u razmjeni vatre prilikom akcije blokade. Ambasador Izraela u Srbiji Artur Kol je izjavio danas u Beogradu da će Savjet bezbjednosti UN morati da uzme u obzir "neprijateljsku prirodu" organizatora konvoja brodova koji je trebalo da dopremi pomoć Palestincima u Gazi i činjenicu da na brodu nije bila humanitarna pomoć. "Konvoj nije napadnut i bio je sve samo ne humanitarni. Izrael za više od 100 brodova daje dozvolu za prolaz. Ali ovaj brod nije bio humanitarni. Cilj je bio da se razbije blokada obale i to je bilo protiv međunarodnog prava", rekao je Kol televiziji Foks povodom jutrošnje izraelske vojne akcije, prenosi Beta. Navodeći da je Gazu kontrolišu snage koje su terorističke i koje vode rat protiv države Izrael, Kol je istakao da Izrael zbog toga mora da vodi računa šta ulazi u Gazu i ne smije dozoliti "da hiljade i hiljade oružja ulazi". On je rekao da Izrael žali što je došlo do ljudskih žrtava. "Pet brodova je presretnuto na miran način, ali na jednom je bila organizovana neprijateljska zasjeda, vojnici su napadnuti noževima i vatrenim oružjem. 12 izraelskih bojnika je sada u bolnici", naglasio je izrealski ambasador. On je podsetio da terorističke napade izvode ekstremni Palestinci Hamasa, ali da Izrael ne želi konfrontaciju već želi da se dođe do mirnog rešenja situacije. Konvoj u kojem se nalazi šest brodova juče je napustio međunarodne vode kod Kipra, a u Gazu je trebao da stigne danas poslijepodne, ali izraelska vojska je unaprijed najavila da će zaustaviti konvoj, objavivši da prevoz humanitarne pomoći vidi kao "provokaciju čija je namjera delegitimirati Izrael". Ekonomska blokada Gaze počela je 2007. godine, nakon što je vlast u tom području preuzeo islamski pokret Hamas. Izraelska vlada je najavila da će dopustiti dopremu oko 15.000 tona humanitarne pomoći svake nedjelje, ali UN tvrdi da je to tek četvrtina stvarnih potreba tamošnjeg stanovništva.

Izraelci su objavili videosnimak na kojoj se, navodno, vidi da su s pucnjavom počeli aktivisti koji su dvojici komandosa oteli pištolje, a pokazali su i zaplijenjene noževe i drugo hladno oružje.

TV stanica Al-Jazeera, čiji su se reporteri nalazili na brodu predvodniku, izvijestila je da su izraelske snage napale humanitarni konvoj i ranile kapetana.

Izraelska vojska je sinoć zaustavila i blokirala najmanje jedan iz konvoja brodova koji u Pojas Gaze nose humanitarnu pomoć, a najmanje 19 osoba je poginulo u razmjeni vatre prilikom akcije blokade.

Ambasador Izraela u Srbiji Artur Kol je izjavio danas u Beogradu da će Savjet bezbjednosti UN morati da uzme u obzir "neprijateljsku prirodu" organizatora konvoja brodova koji je trebalo da dopremi pomoć Palestincima u Gazi i činjenicu da na brodu nije bila humanitarna pomoć.

"Konvoj nije napadnut i bio je sve samo ne humanitarni. Izrael za više od 100 brodova daje dozvolu za prolaz. Ali ovaj brod nije bio humanitarni. Cilj je bio da se razbije blokada obale i to je bilo protiv međunarodnog prava", rekao je Kol televiziji Foks povodom jutrošnje izraelske vojne akcije, prenosi Beta.

Navodeći da je Gazu kontrolišu snage koje su terorističke i koje vode rat protiv države Izrael, Kol je istakao da Izrael zbog toga mora da vodi računa šta ulazi u Gazu i ne smije dozoliti "da hiljade i hiljade oružja ulazi".

On je rekao da Izrael žali što je došlo do ljudskih žrtava.

"Pet brodova je presretnuto na miran način, ali na jednom je bila organizovana neprijateljska zasjeda, vojnici su napadnuti noževima i vatrenim oružjem. 12 izraelskih bojnika je sada u bolnici", naglasio je izrealski ambasador.

On je podsetio da terorističke napade izvode ekstremni Palestinci Hamasa, ali da Izrael ne želi konfrontaciju već želi da se dođe do mirnog rešenja situacije.

Konvoj u kojem se nalazi šest brodova juče je napustio međunarodne vode kod Kipra, a u Gazu je trebao da stigne danas poslijepodne, ali izraelska vojska je unaprijed najavila da će zaustaviti konvoj, objavivši da prevoz humanitarne pomoći vidi kao "provokaciju čija je namjera delegitimirati Izrael".

Ekonomska blokada Gaze počela je 2007. godine, nakon što je vlast u tom području preuzeo islamski pokret Hamas. Izraelska vlada je najavila da će dopustiti dopremu oko 15.000 tona humanitarne pomoći svake nedjelje, ali UN tvrdi da je to tek četvrtina stvarnih potreba tamošnjeg stanovništva.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply