Anketa: Francuzi priznali da su rasisti

Objavljeno: 31.05.2010, 14:27h

Jedan od sedam Francuza priznao je da je rasista, a mnogi od njih su istakli da imaju predrasude kada je riječ o imigrantima, homoseksualcima, crncima, Arapima i Jevrejima. Istraživanje koje je sproveo Institut BVA za borbu protiv diskriminacije pokazalo je da 30 posto Francuza smatra da Jevreji imaju veći utjecaj na finansije i na medije, nego ostali, prenosi portal Sarajevo-x.com. Takođe, 28 posto Francuza smatra da su Arapi podložniji kriminalnim radnjama od drugih etničkih skupina. Broj osoba koje smatraju da Arapi češće krše zakon je udvostručen u odnosu na prošlu godinu kada je sprovedeno slično istraživanje. Petnaest posto Francuza je priznalo da su rasisti, a gotovo polovina ispitanika smatra da je sistem socijalne zaštite nakolonjeniji imigrantima. Takođe, 12 posto ispitanika je istaklo da su homoseksualci mnogo više opsjednuti seksom nego ostali. Istraživanjem je utvrđeno i da 28 posto Francuza smatra da su crnci fizički jači od ostalih. Među onima koji su istakli da nisu rasisti čak trećina je kazala da ne reaguju kada čuju da se neko koristi rasističkim jezikom. Aanketa instituta BVA je sprovedena na uzorku od 1029 ispitanika starijih od 15 godina.

Jedan od sedam Francuza priznao je da je rasista, a mnogi od njih su istakli da imaju predrasude kada je riječ o imigrantima, homoseksualcima, crncima, Arapima i Jevrejima.

Istraživanje koje je sproveo Institut BVA za borbu protiv diskriminacije pokazalo je da 30 posto Francuza smatra da Jevreji imaju veći utjecaj na finansije i na medije, nego ostali, prenosi portal Sarajevo-x.com.

Takođe, 28 posto Francuza smatra da su Arapi podložniji kriminalnim radnjama od drugih etničkih skupina. Broj osoba koje smatraju da Arapi češće krše zakon je udvostručen u odnosu na prošlu godinu kada je sprovedeno slično istraživanje.

Petnaest posto Francuza je priznalo da su rasisti, a gotovo polovina ispitanika smatra da je sistem socijalne zaštite nakolonjeniji imigrantima. Takođe, 12 posto ispitanika je istaklo da su homoseksualci mnogo više opsjednuti seksom nego ostali.

Istraživanjem je utvrđeno i da 28 posto Francuza smatra da su crnci fizički jači od ostalih.

Među onima koji su istakli da nisu rasisti čak trećina je kazala da ne reaguju kada čuju da se neko koristi rasističkim jezikom.

Aanketa instituta BVA je sprovedena na uzorku od 1029 ispitanika starijih od 15 godina.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply