Tokača: Perfidni monopol nad informacijama u BiH

Objavljeno: 31.03.2010, 20:10h

Direktor Istraživačko-dokumentacionog centra (IDC) Sarajevo Mirsad Tokača je apelirao danas u Banjoj Luci na sve koji imaju podatke da negdje živi neka osoba koja je iz BiH, bez obzira na nacionalnost ili vjeru, a da je registrirana kao nestala ili ubijena, obavijeste sve nadležne institucije, IDC ili druge koji mogu da evidentiraju tu informaciju, javlja Radio Sarajevo. "Najveći problem u BiH je perfidni monopol nad informacijama", rekao je Tokača, ističući da je prilikom pravljenja Bosanskog atlasa zločina IDC želio razbiti te monopole. Tokača kaže da IDC na ovome atlasu radi već dvije godine, te da je do sada uspio obilježiti oko 2.500 tačaka u 110 opština bivše BiH u kojoj su se desili zločini. On je dodao da je IDC do sada uspio obraditi svega 20 posto dokumentacije kojom raspolaže, ističući da će se podaci u ovaj atlas unositi još nekoliko godina. Naveo je i da je IDC tokom svog istraživanja došao do podatka o 500 živih stanovnika Srebrenice koji su, kako kaže, po raznim listama bili evidentirani kao nestali u Srebrenici, te o 70 osoba koji su sahranjeni u Memorijalnom centru Potočari, a koji nijesu stradali u Sreberenici.

Direktor Istraživačko-dokumentacionog centra (IDC) Sarajevo Mirsad Tokača je apelirao danas u Banjoj Luci na sve koji imaju podatke da negdje živi neka osoba koja je iz BiH, bez obzira na nacionalnost ili vjeru, a da je registrirana kao nestala ili ubijena, obavijeste sve nadležne institucije, IDC ili druge koji mogu da evidentiraju tu informaciju, javlja Radio Sarajevo.

"Najveći problem u BiH je perfidni monopol nad informacijama", rekao je Tokača, ističući da je prilikom pravljenja Bosanskog atlasa zločina IDC želio razbiti te monopole.

Tokača kaže da IDC na ovome atlasu radi već dvije godine, te da je do sada uspio obilježiti oko 2.500 tačaka u 110 opština bivše BiH u kojoj su se desili zločini.

On je dodao da je IDC do sada uspio obraditi svega 20 posto dokumentacije kojom raspolaže, ističući da će se podaci u ovaj atlas unositi još nekoliko godina.

Naveo je i da je IDC tokom svog istraživanja došao do podatka o 500 živih stanovnika Srebrenice koji su, kako kaže, po raznim listama bili evidentirani kao nestali u Srebrenici, te o 70 osoba koji su sahranjeni u Memorijalnom centru Potočari, a koji nijesu stradali u Sreberenici.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply