Standard & Poor’s snizio kreditni rejting Crnoj Gori

Objavljeno: 31.03.2010, 21:50h

Agencija za kreditne rejtinge Standard & Poor’s (S&P) je objavila danas da je snizila Crnoj Gori rejting za dugoročno zaduživanje na ‘BB’, s ranijeg ‘BB+’, uz negativnu prognozu. Agencija je, istodovremeno, potvrdila postojeći rejting za kratkoročno zaduživanje u visini ‘B’, uz negativnu prognozu, navodi se dalje u saopštenju koje prenosi portal SEEbiz. Crna Gora se, po ocjeni S&P, i dalje suočava s velikim makrofinansijskim rizicima, rastućim pritiscima na državne finansije nakon oštrog pada bruto domaćeg proizvoda (BDP) u 2009., povlačenjem kreditnih podsticaja, te poteškoćama s naplatom potraživanja u domaćem bankarskom sistemu. Po procjenama S&P, crnogorski BDP se lani smanjio oko 6,7 posto, a u ovoj bi se godini trebao smanjiti dodatnih 2,5 posto.

Agencija za kreditne rejtinge Standard & Poor’s (S&P) je objavila danas da je snizila Crnoj Gori rejting za dugoročno zaduživanje na ‘BB’, s ranijeg ‘BB+’, uz negativnu prognozu.

Agencija je, istodovremeno, potvrdila postojeći rejting za kratkoročno zaduživanje u visini ‘B’, uz negativnu prognozu, navodi se dalje u saopštenju koje prenosi portal SEEbiz.

Crna Gora se, po ocjeni S&P, i dalje suočava s velikim makrofinansijskim rizicima, rastućim pritiscima na državne finansije nakon oštrog pada bruto domaćeg proizvoda (BDP) u 2009., povlačenjem kreditnih podsticaja, te poteškoćama s naplatom potraživanja u domaćem bankarskom sistemu.

Po procjenama S&P, crnogorski BDP se lani smanjio oko 6,7 posto, a u ovoj bi se godini trebao smanjiti dodatnih 2,5 posto.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply