Godišnjica pobune u Boki kotorskoj

Objavljeno: 31.01.2010, 21:17h

U organizaciji Bokeljske mornarice, danas je u Đenovićima obilježena 92. godišnjica pobune mornara na brodovima austrougarske flote u Boki kotorskoj 1918. godine. Tim povodom, vijenac je u more spustio ambasador Republike Austrije u Crnoj Gori Martin Palmer, a svečanosti su prisustvovali generalni konzul Republike Hrvatske u Crnoj Gori Božo Vodopija, gradonačelnik Herceg Novog Dejan Mandić, dr Miroslav Marić, predsjednik podružnice Bokeljske mornarice iz Herceg Novog i predsjednik Hrvatskoga nacionalnog vijeća u Crnoj Gori, prenosi Hina. Pobuna je počela 1. februara 1918. godine, kada je 6000 mornara austrougarske flote preuzelo zapovjedništvo, a posadu su činili pomorci različitih nacionalnosti, većinom Hrvati. Nakon postavljenog ultimatuma o predaji, 3. februara 1918. uhapšeno je oko 500 pobunjenih mornara. Hrvati Antun Grabar iz Poreča, Jerko Šižgorić iz Žirja i Mate Brnčević iz Krila Jesenica te Čeh František Raš – koji su vodili pobunu, osuđeni su na smrtnu kaznu i strijeljani 10. februara 1918. u Škaljarima kod Kotora.

U organizaciji Bokeljske mornarice, danas je u Đenovićima obilježena 92. godišnjica pobune mornara na brodovima austrougarske flote u Boki kotorskoj 1918. godine.

Tim povodom, vijenac je u more spustio ambasador Republike Austrije u Crnoj Gori Martin Palmer, a svečanosti su prisustvovali generalni konzul Republike Hrvatske u Crnoj Gori Božo Vodopija, gradonačelnik Herceg Novog Dejan Mandić, dr Miroslav Marić, predsjednik podružnice Bokeljske mornarice iz Herceg Novog i predsjednik Hrvatskoga nacionalnog vijeća u Crnoj Gori, prenosi Hina.

Pobuna je počela 1. februara 1918. godine, kada je 6000 mornara austrougarske flote preuzelo zapovjedništvo, a posadu su činili pomorci različitih nacionalnosti, većinom Hrvati.

Nakon postavljenog ultimatuma o predaji, 3. februara 1918. uhapšeno je oko 500 pobunjenih mornara.

Hrvati Antun Grabar iz Poreča, Jerko Šižgorić iz Žirja i Mate Brnčević iz Krila Jesenica te Čeh František Raš – koji su vodili pobunu, osuđeni su na smrtnu kaznu i strijeljani 10. februara 1918. u Škaljarima kod Kotora.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply