Vujanović: Ambasador kad Kosovo prizna Crnogorce

Objavljeno: 31.12.2009, 10:50h

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović izjavio je da će ukaz o postavljanju crnogorskog ambasadora u Prištini potpisati tek kada Kosovo Crnogorce prizna kao manjinu.

"Uvjeren sam da ovo pitanje treba riješiti prije nego što se razmijene ambasadori, jer je to korektno prema našoj zajednici na Kosovu, a to je i očekivani korektan odnos Kosova prema Crnoj Gori", rekao je Vujanović u intervjuu za Pobjedu.

Predsjednik Crne Gore je ocijenio da je crnogorska nacionalna zajednica na Kosovu sada "u neprimjerenom položaju", jer u kosovskom parlamentu sve druge zajednice imaju svoje poslanike, a jedino Crnogorci nijesu zastupljeni.

Vujanović je naveo da je na osnovu popisa stanovništva 1981. godine, na Kosovu bilo više od 28.000 Crnogoraca i posle Srba bili su po veličini druga nealbanska populacija.

Kao drugi uslov za uspostavljanje diplomatskih odnosa Podgorice i Prištine, Vujanović je naveo "jasan i provjerljiv stav" Kosova o obezbjeđenju uslova za povratak izbjeglica sa Kosova, prenosi Beta.

Vujanović je, takođe, ocijenio da Vlada Crne Gore ima "pažljiv odnos" u odnosu na uspostavljanje diplomatskih odnosa sa Kosovom, a uvjeren je da će to biti nastavljeno. Vlada će, po njegovim riječima, odluku o upućivanju ambasadora u Prištinu donijeti "u vremenu koje ocijeni optimalnim".

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register