Vujanović: Ambasador kad Kosovo prizna Crnogorce

by | dec 31, 2009 | Novosti | 0 comments

"Uvjeren sam da ovo pitanje treba riješiti prije nego što se razmijene ambasadori, jer je to korektno prema našoj zajednici na Kosovu, a to je i očekivani korektan odnos Kosova prema Crnoj Gori", rekao je Vujanović u intervjuu za Pobjedu.

Predsjednik Crne Gore je ocijenio da je crnogorska nacionalna zajednica na Kosovu sada "u neprimjerenom položaju", jer u kosovskom parlamentu sve druge zajednice imaju svoje poslanike, a jedino Crnogorci nijesu zastupljeni.

Vujanović je naveo da je na osnovu popisa stanovništva 1981. godine, na Kosovu bilo više od 28.000 Crnogoraca i posle Srba bili su po veličini druga nealbanska populacija.

Kao drugi uslov za uspostavljanje diplomatskih odnosa Podgorice i Prištine, Vujanović je naveo "jasan i provjerljiv stav" Kosova o obezbjeđenju uslova za povratak izbjeglica sa Kosova, prenosi Beta.

Vujanović je, takođe, ocijenio da Vlada Crne Gore ima "pažljiv odnos" u odnosu na uspostavljanje diplomatskih odnosa sa Kosovom, a uvjeren je da će to biti nastavljeno. Vlada će, po njegovim riječima, odluku o upućivanju ambasadora u Prištinu donijeti "u vremenu koje ocijeni optimalnim".

0 Comments

Submit a Comment