Ingliš: SAD će reagovati na antidejtonske aktivnosti

Objavljeno: 31.12.2009, 00:21h

SAD će reagovati na sve akcije i aktivnosti u BiH, koje bi smatrala fundamentalno antidejtonskim, izjavio je danas ambasador SAD u BiH Čarls Ingliš u intervju za agenciju Fena. Komentirišući najave premijera Republike Srpske Milorada Dodika da će biti održan referendum o odlukama visokog predstavnika Valentina Incka, američki ambasador je kazao da ne želi da spekuliše o implementaciji rezultata eventualnog referenduma, poručujući da "ne postoji niti jedna odredba u Dejtonskom sporazumu koja bi dozvoljavala osporavanje odluka visokog predstavnika, sprovođenjem referenduma". "Ideja o sprovođenju referenduma ili sličnog ne bi imala zaista nikakav uticaj na pravne zahteve za provedbu tih odluka. Visoki predstavnik je jedini arbitar i ima ovlasti, bonske ovlasti, koje su priznate u međunarodnom zakonu, a koje su poduprte sa nekoliko rezolucija UN-a u proteklih 14 godina", rekao je Ingliš, naglasivši da su SAD i Evropska unija spremne da se angažuju kako bi pomogle dalji dijalog i nastojanja da budu provedene reforme u BiH.

SAD će reagovati na sve akcije i aktivnosti u BiH, koje bi smatrala fundamentalno antidejtonskim, izjavio je danas ambasador SAD u BiH Čarls Ingliš u intervju za agenciju Fena.

Komentirišući najave premijera Republike Srpske Milorada Dodika da će biti održan referendum o odlukama visokog predstavnika Valentina Incka, američki ambasador je kazao da ne želi da spekuliše o implementaciji rezultata eventualnog referenduma, poručujući da "ne postoji niti jedna odredba u Dejtonskom sporazumu koja bi dozvoljavala osporavanje odluka visokog predstavnika, sprovođenjem referenduma".

"Ideja o sprovođenju referenduma ili sličnog ne bi imala zaista nikakav uticaj na pravne zahteve za provedbu tih odluka. Visoki predstavnik je jedini arbitar i ima ovlasti, bonske ovlasti, koje su priznate u međunarodnom zakonu, a koje su poduprte sa nekoliko rezolucija UN-a u proteklih 14 godina", rekao je Ingliš, naglasivši da su SAD i Evropska unija spremne da se angažuju kako bi pomogle dalji dijalog i nastojanja da budu provedene reforme u BiH.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register