Ponovo se razmatraju okolnosti pogibije Trajkovskog

Objavljeno: 30.12.2009, 21:35h

Anketna komisija makedonskog Sobranja treći put je iza zatvorenih vrata razmatrala okolnosti pod kojima je poginuo makedonski predsjednik Boris Trajkovski u avionskoj nesreći kod Mostara 2004. godine. Do završetka rada Anketna komisija neće iznositi detalje, a očekuje se da do kraja januara pripremi izvještaj koji će predstaviti Sobranju, prenosi TV Hayat. Trajkovski je poginuo u avionskoj nesreći kod Mostara 26. februara 2004. godine. Komisija za ispitivanje uzroka nesreće makedonskog aviona, koju je formirao Savjet ministara BiH, zaključila da je uzrok pada aviona bila ”proceduralna greška pilotske ekipe u fazi slijetanja na mostarski aerodrom koja je dovela do toga da avion udari u brdo”.  Prema tom izvještaju, navedeno je i da avio-služba Vlade Makedonije nije radila prema međunarodnim propisima i standardima za vazdušni saobraćaj. Tužilaštvo BiH za avionsku nesreću kod Mostara, u kojoj su poginuli i šest članova delegacije i dva pilota, nikoga nije optužilo, jer je istraga pokazala da nema elemenata za pokretanje krivičnog postupka. Zajedno sa Trajkovskim u avionu marke ”kinger” poginuli su savjetnici u kabinetu predsjednika Dimka Ilkova-Bošković, Risto Blaževski i Anita Lozanovska, zatim Mile Krstevski zaposlen u Ministarstvu inostranih poslova, te članovi obezbjeđenja predsjednika Boris Velinov i Ace Velinovski. Avionom su upravljali piloti Marko Markovski i Branko Ivanovski.

Anketna komisija makedonskog Sobranja treći put je iza zatvorenih vrata razmatrala okolnosti pod kojima je poginuo makedonski predsjednik Boris Trajkovski u avionskoj nesreći kod Mostara 2004. godine.

Do završetka rada Anketna komisija neće iznositi detalje, a očekuje se da do kraja januara pripremi izvještaj koji će predstaviti Sobranju, prenosi TV Hayat.

Trajkovski je poginuo u avionskoj nesreći kod Mostara 26. februara 2004. godine. Komisija za ispitivanje uzroka nesreće makedonskog aviona, koju je formirao Savjet ministara BiH, zaključila da je uzrok pada aviona bila ”proceduralna greška pilotske ekipe u fazi slijetanja na mostarski aerodrom koja je dovela do toga da avion udari u brdo”. 

Prema tom izvještaju, navedeno je i da avio-služba Vlade Makedonije nije radila prema međunarodnim propisima i standardima za vazdušni saobraćaj.

Tužilaštvo BiH za avionsku nesreću kod Mostara, u kojoj su poginuli i šest članova delegacije i dva pilota, nikoga nije optužilo, jer je istraga pokazala da nema elemenata za pokretanje krivičnog postupka.

Zajedno sa Trajkovskim u avionu marke ”kinger” poginuli su savjetnici u kabinetu predsjednika Dimka Ilkova-Bošković, Risto Blaževski i Anita Lozanovska, zatim Mile Krstevski zaposlen u Ministarstvu inostranih poslova, te članovi obezbjeđenja predsjednika Boris Velinov i Ace Velinovski. Avionom su upravljali piloti Marko Markovski i Branko Ivanovski.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register