Vojvodina dobila nove nadležnosti i Statut

Objavljeno: 30.11.2009, 18:18h

Poslanici Skupštine Srbije usvojili Zakon o utvrđivanju nadležnosti Vojvodine i potvrdili Statut Vojvodine. Počela nova sednica na čijem dnevnom redu je izbor funkcionera u pravosuđu. Skupština Srbije je usvojila  danas Zakon o utvrđivanju nadležnosti Vojvodine i potvrdila Statut Vojvodine glasovima poslanika vladajuće koalicije i Liberalno-demokratske partije, javlja RTS. Zakonom o nadležnostima se uređuje pravni položaj autonomne pokrajine, izbor i rad organa i službi koje osniva, proširene su nadležnosti Vojvodine, dok će izvorni prihodi i svojina Pokrajine biti uređeni posebnim zakonima. Najviše sporenja bilo je zbog člana Statuta koji je naslovljen kao glavni grad AP Vojvodine, zatim zbog članova koji predviđaju otvaranje predstavništva u Briselu, potpisivanje međuregionalnih ugovora, osnivanje vojvođanske akademije nauka i umjetnosti i osnivanje razvojne banke koje za opoziciju predstavljaju omogućavanje stvaranja "države u državi".

Poslanici Skupštine Srbije usvojili Zakon o utvrđivanju nadležnosti Vojvodine i potvrdili Statut Vojvodine. Počela nova sednica na čijem dnevnom redu je izbor funkcionera u pravosuđu.

Skupština Srbije je usvojila  danas Zakon o utvrđivanju nadležnosti Vojvodine i potvrdila Statut Vojvodine glasovima poslanika vladajuće koalicije i Liberalno-demokratske partije, javlja RTS.

Zakonom o nadležnostima se uređuje pravni položaj autonomne pokrajine, izbor i rad organa i službi koje osniva, proširene su nadležnosti Vojvodine, dok će izvorni prihodi i svojina Pokrajine biti uređeni posebnim zakonima.

Najviše sporenja bilo je zbog člana Statuta koji je naslovljen kao glavni grad AP Vojvodine, zatim zbog članova koji predviđaju otvaranje predstavništva u Briselu, potpisivanje međuregionalnih ugovora, osnivanje vojvođanske akademije nauka i umjetnosti i osnivanje razvojne banke koje za opoziciju predstavljaju omogućavanje stvaranja "države u državi".

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply