Danas o ukidanju viza za građane Crne Gore

Objavljeno: 30.11.2009, 08:57h

Savjet ministara Evropske unije danas u Briselu treba da donese odluku o ukidanju kratkoročnih šengenskih viza za državljane Crne Gore, Srbije i Makedonije, počev od 19. decembra ove godine.

To je saopštio visoki zvaničnik švedskog predsjedništva EU, koji je naznačio da će ministri unutrašnjih poslova i pravosudja Unije to učiniti tako što će u Regulativu 539/2001 Evropske unije unijeti dopunu, kojom se državljane te tri zemlje stavljaju na "pozitivan šengenski spisak", odnosno, kako se navodi, da će biti "izuzeti od obaveze vađenja viza" EU, ali bez prava na rad u zemljama evropske 27-orice.

Riječ je o građanima tri države koji imaju biometrijske pasoše, a koji će u turističke ili slične svrhe moći da bez viza borave najduže tri mjeseca, tokom svakih pola godine. Oni će, poslije tri mjeseca otkako su ušli na teritoriju jedne od zemalja "šengenskog prostora" EU, morati završiti boravak i tek poslije tri mjeseca ponovo moći na isti rok bez vize ići radi turizma ili posjeta na teritoriju Unije pod režimom slobodnog kretanja bez granične kontrole.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply