Eksperti međunarodne zajednice iduće sedmice u BiH

Objavljeno: 31.10.2009, 14:22h

Eksperti međunarodne zajednice doputovaće iduće sedmice u BiH kako bi sa predstavnicima vlasti u BiH nastavili razgovore započete u Butmiru, izjavio je Srni neimenovani visoki zvaničnik EU. "To će biti nastavak razgovora započetih u Butmiru", rekao je zvaničnik EU. Isti izvor ističe da proces pregovora između EU, SAD i BiH i dalje traje, dodajući da je to proces kojim bi trebalo da se pronađe način da se BiH što više približi evroatlanskim integracijama. Visoki zvaničnik EU nije želio da komentariše pisanje medija da će eksperti međunarodne zajednice tokom ove posjete pokušati da saznaju šta je prihvatljivo za lidere sedam najjačih stranaka kako bi SAD i EU na osnovu toga izradili novi prijedlog ustavnih promjena. Predstavnici međunarodne zajednice organizovali su 9. oktobra prvi dio pregovora u vojnoj bazi u Butmiru kod Sarajeva sa predstavnicima političkih stranaka u BiH na kojem nije postignut nikakav dogovor, a u nastavku pregovora, 20. oktobra, sve partije, osim SDA, odbacile su ponuđeni paket ustavnih promjena. Na razgovorima u Butmiru učestvovali su predstavnici SNSD-a, PDP-a, SDA, HDZ-a BiH, Stranke za BiH, HDZ-a 1990 i SDP-a BiH. 

Eksperti međunarodne zajednice doputovaće iduće sedmice u BiH kako bi sa predstavnicima vlasti u BiH nastavili razgovore započete u Butmiru, izjavio je Srni neimenovani visoki zvaničnik EU.

"To će biti nastavak razgovora započetih u Butmiru", rekao je zvaničnik EU.

Isti izvor ističe da proces pregovora između EU, SAD i BiH i dalje traje, dodajući da je to proces kojim bi trebalo da se pronađe način da se BiH što više približi evroatlanskim integracijama.

Visoki zvaničnik EU nije želio da komentariše pisanje medija da će eksperti međunarodne zajednice tokom ove posjete pokušati da saznaju šta je prihvatljivo za lidere sedam najjačih stranaka kako bi SAD i EU na osnovu toga izradili novi prijedlog ustavnih promjena.

Predstavnici međunarodne zajednice organizovali su 9. oktobra prvi dio pregovora u vojnoj bazi u Butmiru kod Sarajeva sa predstavnicima političkih stranaka u BiH na kojem nije postignut nikakav dogovor, a u nastavku pregovora, 20. oktobra, sve partije, osim SDA, odbacile su ponuđeni paket ustavnih promjena.

Na razgovorima u Butmiru učestvovali su predstavnici SNSD-a, PDP-a, SDA, HDZ-a BiH, Stranke za BiH, HDZ-a 1990 i SDP-a BiH. 

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register