PzP inicira promjenu Zakona o opštem obrazovanju

Objavljeno: 30.09.2009, 20:13h

Opozicioni Pokret za promjene će u naredna dva dana podnijeti predlog zakon o izmjenama i dopunama Zakona o opštem obrazovanju u dijelu koji se odnosi na strukturu školskog odbora, saopštila je članica Predsjedništva PzP dr Branka Bošnjak. Najavljena je promjena člana 73 Zakona, koji propisuje strukturu školskog odbora, na način što će PzP predložiti da se u školskom odboru, kao što je i ranije bilo, nađu predstavnici učenika, roditelja, nastavnika i lokalne zajednice, kao i predstavnici Ministarstva i Zavoda za školstvo, ali ne u broju kojim bi dominirali školskim odborom. "Ministarstvo prosvjete i nauke, da bi imalo potpunu kontrolu nad izborom direktora škola, je izmjenama Zakona o opštem obrazovanju krajem 2007. godine uvelo politiku u škole, na način što su uklonili predstavnike učenika, smanjili broj predstavnika roditelja i nastavnika, a povećali broj predstavnika Ministarstva. Time su odlučujuću ulogu u izboru dobili njihovi predstavnici, jer, naravno, DPS ne želi ništa da prepusti slučaju, bitna im je partijska lojalnost, a ne kvalitet, i to da li su učenici, roditelji i nastavnici, oni zbog kojih je i direktior tu, zadovoljni njegovim radom. To je i dovelo do eskalacije nezadovoljstva u mnogim crnogorskim školama", navela je Bošnjak u saopštenju za javnost.

Opozicioni Pokret za promjene će u naredna dva dana podnijeti predlog zakon o izmjenama i dopunama Zakona o opštem obrazovanju u dijelu koji se odnosi na strukturu školskog odbora, saopštila je članica Predsjedništva PzP dr Branka Bošnjak.

Najavljena je promjena člana 73 Zakona, koji propisuje strukturu školskog odbora, na način što će PzP predložiti da se u školskom odboru, kao što je i ranije bilo, nađu predstavnici učenika, roditelja, nastavnika i lokalne zajednice, kao i predstavnici Ministarstva i Zavoda za školstvo, ali ne u broju kojim bi dominirali školskim odborom.

"Ministarstvo prosvjete i nauke, da bi imalo potpunu kontrolu nad izborom direktora škola, je izmjenama Zakona o opštem obrazovanju krajem 2007. godine uvelo politiku u škole, na način što su uklonili predstavnike učenika, smanjili broj predstavnika roditelja i nastavnika, a povećali broj predstavnika Ministarstva. Time su odlučujuću ulogu u izboru dobili njihovi predstavnici, jer, naravno, DPS ne želi ništa da prepusti slučaju, bitna im je partijska lojalnost, a ne kvalitet, i to da li su učenici, roditelji i nastavnici, oni zbog kojih je i direktior tu, zadovoljni njegovim radom. To je i dovelo do eskalacije nezadovoljstva u mnogim crnogorskim školama", navela je Bošnjak u saopštenju za javnost.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register